srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Дан ЗВО-а: Обележено две деценије борбе за права Срба

Свечаном академијом и културним програмом у Хрватском дому у Вуковару је свечано обележен дан Заједничког већа општина, српске мањинске самоуправе на истоку Хрватске. Међу добитницима овогодишњих повеља за допринос развоју и опстанку ЗВО налази се и Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова. 

извор: срби.хр

Заједничко веће општина настало је 23. маја 1997. године на основу Ердутског споразума и Писма намере Владе РХ што је касније 1998. и потврђено Одлуком Владе РХ о оснивању ЗВО-а као организације која води бригу о остваривању права српске националне заједнице у деловима Вуковарско-сремске и Осјечко-барањске жупаније где Срби чине већину или их има у значајном броју.

Поводом 20 година постојања и рада на свечаној академији окупио се велики број гостију из Хрватске и Србије, а окупљенима се најпре обратио председник ЗВО-а Срђан Јеремић који је подсетио шта је све оно што ова институција ради, али и упозорио на све оне проблеме са којима се годинама суочава.

– Док одређени помаци по питању културне аутономије и информисања постоје, исто не можемо рећи када је у питању доследна примена законских прописа којим се регулишу мањинска питања. Након 15 година од доношења Уставног закона о правима националних мањина морамо да констатујемо да он ни приближно није испунио свој сврху када је пропорционално запошљавање националних мањина у питању. Удео припадника националних мањина у јавним службама се из године у годину смањује – рекао је Јеремић и додао да српске школе на овом простору још увек нису регистроване као мањинске на начин на који су то направиле друге националне мањине.

Он се потом осврнуо и на проблеме непоштовања права на слободну употребу језика и писма, покушаје историјског ревизионизма, негирања значаја тековина НОБ-а и изражену ксенофобију, говор мржње и расписивања референдума који ударају на темељна мањинска права.

– Поставља се питање како да се вратимо на прави пут, а прави пут је пут искреног поверења, међусобног уважавања и заједничког рада на просперитету државе у којој живимо. Српски народ у РХ жели да буде конструктиван фактор у побољшању услова живота и свих становника који овде живе и да да пуни допринос у решавању свих проблема. Желимо искрену сарадњу са припадницима већинског народа са којим делимо исту судбину и исте проблеме  – истакао је Јеремић.

Регистрација школа не може више да чека

Пристунима се затим обратио председник СНВ-а и СДСС-а Милорад Пуповац који је нагласио да је дуго требало да високи представници Србије и Хрватске буду присутни на прослави Дана ЗВО-а и да су српске институције из Хрватске мост у сарадњи између две државе и да у том погледу имају одређене одговорности и прилике, а затим се осврнуо и на главне ствари које су приоритети када је рад ЗВО-а у питању.

– Регистрација српских мањинских школа не може више чекати ни дана. Нема ни једног оправданог разлога да се оснивачка права са жупаније не пренесу на општине и на град Вуковар. Уз напоре које улажемо да осигурамо средства за потребе општина које су у саставу ЗВО-а, требало би осигурати и неке друге фондове за ова подручја јер без тих механизама нећемо моћи зауставити исељавање. Трећа ствар је статус ЗВО-а и СНВ-а. Ми желимо да дефинишемо статус мањинске самоуправе, а не овласти и садржај и програм рада који су већ дефинисани. Овде се од тог питања прозиводи баук, а људе се плаши са том нашом жељом и на такве треба реаговати – рекао је Пуповац.

За говорницом Хрватског дома измењивали су се потом изасланик премијера Хрватске и председник Скупштине Вуковарско-сремске жупаније Дражен Милинковић, изасланик председнице, осјечки градоначелник и учесник процеса мирне реинтеграције Ивица Вркић и амбасадорка РС Мира Николић. Сви говорници су указали на значај међусобне сарадње између држава и народа, али и потребу за заједничким решавањем постојећих проблема.

Додељене плакете и повеље

Заједничко веће општина сваке године приликом обележавања свог дана додељује плакете и повеље за изузетна остварења постигнута у корист јачања српске етничке заједнице и допринос очувању и развоју националног, културног и духовног идентитета Срба на простору деловања ЗВО-а.

Скупштина ЗВО-а ове је године одлучила да плакету добију заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама у Влади АП Војводине Небојша Кузмановић и генерални директор Радио-телевизије Војводине Миодраг Копривица.

Поводом две деценије постојања институције ове је године додељено пет повеља другим институцијама које су на различите начине допринеле развоју и опстанку ЗВО-а. Добитници повеља су Уред за мањинска права и права националних мањина Владе Хрватске, Савет за националне мањине РХ, Министарство културе и информисања Републике Србије, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова РС и Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Владе АП Војводине.

      

 

 

Check Also

Глумци представили игру за децу која подстиче учење српског језика и културе

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон примио је глумце …