srlaten

Обележавање 100-те годишњице пробоја Солунског фронта

Поводом обележавања 100-те годишњице пробоја Солунског фронта, Национални савет Срба у Македонији и Заједница Срба у Македонији су организовали заједничку манифестацију на којој су осим Конференције Срби у региону и Србија – Перспективе и Међународног научног симпозијума Сто година од пробоја Солунског фронта,  одржане и свечане комеморације у част дивјуначких предака. Програм овог значајног догађаја се одржао у Битољу од 14. до 17. септембра 2018. године.

ФОТО: Тричко Ћоровић, Цане Трајковски

Конференцији су присуствовали представници кровних организација из Мађарске, Румуније, Црне Горе, Албаније, Хрватске, Словеније, Републике Српске и Македоније. Скупу су представљени актуелни проблеми, потребе и достигнућа у периоду после одржавања претходне седнице Конференције у Новом Саду.

Донесена је одлука да Конференција озваничи своје постојање, те је после усвајања одлуке о намери усвојен Статут и Правилник о раду Конференције, седиште конференције ће бити у Подгорици. За првог председника Скупштине Конференције је изабран Љубомир Алексов, представник Самоуправе Срба у Мађарској, а за подпредседника Огњен Крстић из Савеза Срба у Румунији, председник Управног одбора је Момчило Вуксановић представник Националног савета Срба у Црној Гори, а подпредседник Гордана Јовић-Стојковска из Националног савета Срба у Македонији.

Међународни симпозијум Сто година од пробоја Солунског фронта

Међународни симпозијум Сто година од пробоја Солунског фронта је одржан у елитном саставу научних радника из Србије, Црне Горе, Републике Српске и Македоније, који су својим темама и излагањима привукли огроман интерес. На симпозијуму је учествовало тридесет излагача, а радови ће бити објављени у заједничком зборнику следеће године.

Отварање манифестације у Дому културе у Битољу је присуствовао влики број званица, а манифестацију су свечаним поздравима отворили Миодраг Линта, председник Одбора за дијаспору и Србе у региону, градоначелница Битоља Наташа Петровска, посланик у Собрању Републике Македоније Иван Стоилковић, почасни конзул Републике Србије у Македонији Сиљан Мицевски и представник организатора Зоран Жугић. Гордана Јовић-Стојковска је промовисала књигу Србија у Великом рату, аутора Мире Радојевић и Љубодрага Димића, која је преведена на македонски језик, а д-р Вера Стојчевска Антић је представила скупу Зборник радова са прошлогодишњег симпозијума.

У част јуначких дела и жртвовања солунских јунака, 15. септембра  је одржан комеморативни скуп на Српском војничком гробљу у Битољу. Церемонији полагања венаца су присуствовали војни изасланик министра за одбрану Александра Вулина, пуковник Слађан Ристић и изасланик начелника Генералштаба Војске Србије, генерал-мајора Петра Цветковића, пуковник Слађан Стаменковић, Амбасада Републике Србије, Амбасадор БиХ, посланик Скупштине Републике Србије Александар Марковић, посланик Собрања Републике Македоније Иван Стоилковић, дипломатски војни кор држава савезника, градоначелник скопске општине Центар Саша Богдановић, представници Конференције и симпозијума, организатора и удружења грађана из Србије и Македоније. У име Матице и манфестације окупљеним поштоваоцима се обратио г-дин Миодраг Линта, посланик у Скупштини Републике Србије и председник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону.

„Са разлогом смо веома поносни на допринос који су наши славни преци дали у овом и другим ратовима на овим просторима због слободе своје отаџбине и читаве Европе. Наша морална обавеза је да трајно чувамо успомену на њих и да се њиховим сенима поклањамо барем на овај велики дан у историји нашег народа и савремене европске цивилизације“, рекао је Линта.

Организатор је учесницима и гостима 16. септембра омогућио заједничку посету Кајмакчалану. У дану 100-те годишњице пробоја војне коте, највишег врха планине Ниџе, Кајмакчалана, који је симболично назван Капијом слободе, захвални потомци су имали част да се поклоне сенима дивјуначких предака.

Организатори манифестације изражавају огромну захвалност Министарству спољашњих послова, Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону за подршку и финансирање пројеката.

„Било је и тешко и напорно, али је резултат више него очекиван. Овде у Битољу смо на Конференцији сведочили основању прве регионалне асоцијације Срба у региону, имали могућност да чујемо излагања водећих историчара данашњице, да будемо почаствовани високим званичницима и да заједно одамо пошту жртвама Солунског пробоја.“ биле су речи Зорана Жугића, представника Заједнице Срба у Македонији.

„Програм је био импонзантан, комеморације величанствене и на Српском гробљу у Битољу, и на Кајмакчалану, достојанствене и пуне емоција, као што приличи обележавању овако великог јубилеја. Захвални смо свим учесницима, свим сарадницима и пре свега нашој Управи која је подржавајући ова два пројекта омогућила овакав догађај. Драго ми је што смо имали могућност да покажемо да се заједништвом и волонтерским радом, уз реално мало средстава постижу и велики успеси.“ истакла је председница Националног савета Гордана Јовић-Стојковска, наглашавајући да ни овако значајни пројекти нису добили подршку македонских институција.

ФОТО: Тричко Ћоровић, Цане Трајковски

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …