srlaten

37. Квиз знања и 11. Ревија културе српске деце у Аустрији

37. „Дечији квиз знања“ и 11. „Ревија културе српске деце у Аустрији“, у организацији Савеза Срба у Аустрији и, одржава се у суботу 19. октобра 2013 . године. Домаћин Квиза је клуб „Крагујевачки Октобар“ из Матерсбурга, а овогодишње место одржавања је Културно-конгресни Центар у Ајзенштату. Догађај је суфинансиран средствима владине Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

savez srba

На манифестацији ће учествовати око 300 деце до 12 година старости са територије читаве Аустрије а такмичење ће се одвијати у бројним дисциплинама. У оквиру Квиза знања постоје 4 категорије:опште знање о Аустрији, историја и географија Србије и Републике Српске , српски језик и књижевност , православна веронаука. Остале такмичарске дисциплине чине Ревију културе, и то: цртање , вајање , имитација или скеч , рецитовање, као и такмичење музичара / инструменталиста и културно – уметничких друштава

Програм почиње од 13:00 часова, а поред такмичарског дела , у склопу ревијалног дела програма наступиц́е групе из региона. У склопу званичног дела програма одржаће се представа „Ми деца са станице ЗОО“, у извођењу позоришне групе са Академије глуме „Папилон“ из Беча. Поред уметничке вредности, ова представа својом тематиком даје својеврсни допринос борби против болести зависности.
После дугогодишњих расправа и разговора на тему допунске наставе на матерњем језику, иницијатива о реформи ткзв. “БКС-а” која је током ове године путем медија најзад дошла до већег дела јавности , добиће и своју конкретан почетак. Наиме, сви они који желе да ову иницијативу декларативно подрже, требају да у пратњи своје деце дођу на манифестацију и, у знак захвалности од стране организатора, бесплатно уживају у разноврсном програму.

savez srba i kancelarija

„Манифестација са толико дугом традицијом је част за сваког организатора, али и сразмерно већа обавеза.Ове године имамо потврђено учешће близу 300 деце, иако би реалан волумен да је учешће свих друштава могуће био близу 1000. Времена се мењају, очекују се бољи услови у свим сегментима, а буџетарно правимо мале кораке. Како год да било, улажемо максимум да учесници и посетиоци понесу позитивне утиске, али и користимо изванредну прилику да на делу прикажемо решеност присутних земљака да подрже иницијативу о реформи допунске наставе на БКС-у. Дакле, сви они који су тог дана на манифестацији, моћи ће писмено да декларишу свој одн. наш циљ – да макар докажемо да нам је стало да се српској одн. деци српског порекла, у оквиру наставе матерњег језика понуди српски језик. У циљу међусобног упознавања, зближавања и заједништва позивамо Вас да будете део ове велике манифестације“, изјавио је Зоран Алексић, председник Савеза Срба у Аустрији.

Улазнице по цени од 5 € су у продаји на дан одржавања на билетарници Културног Центра у Ајзенштату. Све информације о манифестацији можете добити путем електронске поште на office@sgoe.or.at или путем телефона 0688 927 5788.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …