srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

,,Лола“ и ,,Мокрањац“ одржали концерт у Бечу

Извор: РТС/dijaspora.tv

Српски културни центар ,,Стеван Мокрањац“ из Беча, успешно је организовао целовечерњи концерт у дворцу Перцхтолдсдорф, а гости из Србије – АКУД „Лола“, заједно са домаћином, одушевили су публику са врхунским културно уметничким програмом.

Протеклог викенда, у дворцу Перцхтолдсдорф, одржан је концерт од називом „Траг прошлости“, на коме су своје велико умеће у фолклору показали један од најбољих ансамбала Србије – АКУД Иво Лола Рибар из Београда,  и једно од најуспешнијих друштава у дијаспори – СКЦ Стеван Мокрањац из Беча.

У предивном амбијенту дворца Перцхтолдсдорф, надомак Беча, где је уприличена ова посебна манифестација, око 500 посетилаца је имало прилику да ужива у врхунском фолклору и музичком извођењу два реномирана ансамбла, а домаћин, СКЦ Стеван Мокрањац, није скривао задовољство што је дошло до реализације једног овако великог фолклорног пројекта тј. зајединчког целовечерњег концерта.
„Концерт је организован на високо професионалан начин и у врхунским условима свечане сале дворца Перцхтолдсдорф  и заиста смо се  потрудили да све протекне у најбољем реду“, изјавио је Саша Божиновић, потпредседник СКЦ Стеван Мокрањац.

Владан Тешановић, директор АКУД „Лола“ и Саша Божиновић, потпредседник СКЦ „Стеван Мокрањац“

„Уложили смо велики труд у припреми програма и није било лако, али је вредело“, каже Божиновић који је на бину позвао Владана Тешановића, директора АКУД Лола,  и уручио му захвалницу за учешће на концерту, као и за почетак једне квалитетне сарадње два клуба.

Тешановић није крио задовољство због успешног концерта у Бечу и похвалио је домаћине рекавши да је Мокрањац једна институција која не треба да брине за своју будућност и да је заслужено у рангу великих ансамбала у Србији. Тешановић је овом приликом позвао Мокрањац на наставак сарадње у Београду.

Захваљујемо се нашим драгим пријатељима на доласку и учешћу на концерту. Заузели су велико место у нашим срцима и показали зашто је Лола један од највећих ансамбла Србије. Велика нам је част и задовољство што ће се сарадња Лоле и Мокрањца наставити, рекао је Божиновић.

Све је наравно протекло уз велики аплауз и овације публике која је до задњег седишта испунила салу и здушно аплаудирала учесницима програма.

Спектакуларан и емотиван концерт „Лоле“ и „Мокрањца“

На самом почетку концерта, у уводном делу, представљени су чланови школице фолклора СКЦ Мокрањац и пионирски ансамбл, који су на прве тактове и кораке освојили публику.
Средњи ансамбал Мокрањца је и овог пута показао да иде правим стопама својих старијих играча и да ће управо они, за неколико година, поносно заузети место најбољих играча у дијаспори.

Извођачки ансаамбл је премијерно извео кореографију „Игре из Мачве“, Милорада Руње, са којом је Мокрањац свечано отворио заједнички целовечерњи концерт. У току двочасовног концерта АКУД Лола и СКЦ Мокрањац су се смењивали на сцени и одушевљену публику, игром и песмом, водили кроз све крајеве Србије.

Гостима из Београда је припала част да својом чувеном кореографијом Натама затвори програм и означи крај концерта у Бечу.

Осим сјајне организације концерта, домаћин СКЦ Мокрањац се потрудио да госте из Београда лепо дочека и да им дочара све лепоте Беча. После концерта, у просторијама Мокрањца, организовано је и заједничко дружење уз песму и игру које је трајало до раних јутарњих сати.

Гости из Београда су уз срдачне  поздраве и пригодне поклоне, од стране домаћина, у недељу испраћени за Београд, са обостаном жељом да се поново друже на неком заједничком пројекту.

Разлог постојања и успешног рада Српског културног центра Стеван Мокрањац из Беча, који траје више од 20 година, лежи у великој љубави његових чланова и управе који, осим велике воље и знања, улажу и своја средства да друштво опстане у овим тешким временима, када је самостално финансирање неког друштва у дијаспори готово немогуће остварити.

Check Also

Донација Србије Српској – помоћ у борби против вируса Covid19

извор: srbija.gov.rs Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас, заједно са потпредседницом Владе и …