srlaten

Смотра: „Дечји квиз знања“ и „Ревија културе српске деце“ у Аустрији

Извор: дијаспора.тв

„Дечји квиз знања“ и „Ревија културе српске деце“ у Аустрији је била прилика да деца из читаве Аустрије покажу знање и културно стваралаштво и начин на који негују српску културу, језик и традицију.

Протеклог викенда, 23. новембра 2019. године, Савез Срба у Аустрији организовао је 42. по реду „Дечји квиз знања“ и 17. „Ревију културе српске деце у Аустрији.

Била је то још једна прилика да српска деца из читаве Аустрије покажу резултате у области културе и уметности, а пре свега на плану неговања српске културе, језика и традиције.

Ова манифестација се одржава у организацији Савеза Срба у Аустрији, а сваке године у некој другој аустријској покрајини. Овогодишњи домаћин био је Културно уметничко друштво „Острог“ из Линца, а манифестација је одржана у  Неухофену, у Горњој Аустрији.

Овом приликом деца су имала прилику да учествују и покажу умеће у бројним дисциплинама:
– Квиз знања
– Сликарство и вајарство
– Рецитација
– Имитација или скеч
– Музика (инструменталисти и певање)
– Фолклор

Након обраћања домаћина господина Славољуба Драгојевића, председника КУД-а „Острог“, присутнима су се обратили и Конзул Никола Марковић који је пренео поздраве Амбасаде Републике Србије, као и председник Савеза Срба у Аустрији, Дарко Јуришић.

Иако су многи били мишљења да децу овога узраста не треба оцењивати и да су сви учесници већ победили  јер су успели да дођу на ову манифестацију, жири на челу са господином Миланом Гламочанином,  наградио је златним плакетама  следећа друштва:

– Културни Цетар „Стеван Мокрањац“ из Беча (94 поена)
– Културно спортско друштво „Бамби“ Беч  (90 поена)
– СК „Никола Тесла“ из Линца (89 поена)

Сребрним плакетама окитили су се СКУД Завичајно коло – Салзбург (88,5), Културно-спортска Заједница Срба из Салзбурга (88), КУД  „Кнез Лазар“ из Гмундена (87,5)  и КУД „Острог“ из Линца (87,5),  док је бронзану плакету  добили КУД Семберија и Мајевица – Пресбаум (87), КУД Опанак – Салзбург (85,5) и Културно уметничко друштво „Бранко Радичевић“ из Беча (81).

РЕЦИТАЦИЈЕ:

 1. Кристина Ћосић – КУД Завичајно коло
 2. Андрија Трифуновић – КУД „Кнез Лазар“
 3. Уна Шурлан – СК „Никола Тесла“

ГЛУМА:

 1. КУД „Стеван Синђелић“
 2. Културно-спортска заједница Срба (КСЗС)
 3. КУД „Кнез Лазар“

МУЗИКА

Зоран Марковић – КУД Опанак

Лука Трбара – СК „Никола Тесла“

Марина Адамовић – КСД Бамби

Ана Шкрбо – КУД „Стеван Синђелић“

Хелена Ђурић – КУД „Кнез Лазар“

Јована Ђурић – СКЦ „Стеван Мокрањац“

СЛИКАРСТВО

 1. Јана Братић – КУД Острог
 2. Филип Милетић – СК „Никола Тесла“
 3. Катарина Ћосић – СКУД Завичајно коло

ВАЈАРСТВО

 1. Елена Јокановић – КУД Опанак
 2. Сара Рачановић – СК „Никола Тесла“
 3. Андреа Милошевић – КСД Бамби

Све пуца од знања: Дечји квиз знања добро припремљен

Сваке године у „Дечјем квизу знања“,  деца узраста до 15 година се такмиче у бројним дисциплинама. У квизу знања деца су одговарала на бројна питања из историје и географије Србије и Републике Српске, српског језика и књижевности, као и многа друга.

Да су учесници били добро припремљени показало се управо на Квизу знања, где су деца тачно одговорила на сва питања, тако да је жири донео одлуку, у договору са председништвом Савеза и организаторима, да све финалисте прогласи за победнике.

„Ова манифестација је првенствено едукативног карактера и у служби је промоције српских традиционалних, културних и духовних вредности, кроз богату историју нашег народа. Радујемо се будућим заједничким манифестацијама и очекујемо већу подршку институција из матице, Аустрије, али и већи одазив клубова“, рекао је Славољуб Драгојевић, председник КУД-а „Острог“.

На велику жалост, ни ове године нису учествовала деца из свих српских клубова у Аустрији, иако је „Квиз знања и ревија стваралаштва српске деце у Аустрији“ једна од ретких прилика где се деца овог узраста окупе на једном месту, а разлог је првенствено финансијке природе.

„Велика захвалност иде и на адресе људи добре воље који, који без обзира на ова кризна времена, својим спонзорством помажу овај догађај. Захваљујући њима ова манифестација, у највећој мери овако дуго и опстаје“, поручили су домаћини.

Захвалница „Вестима“

Дневне новине Вести су такође добиле посебну захвалницу од домаћина, КУД-а Острог, у име велике медијске подршке, али и из разлога што, већ дуги низ година, управо Вести обезбеђују пехаре и медаље за учеснике на манифестацијама, као што су  Смотра културног стваралаштва Срба у дијаспори.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …