srlaten

„Млади у опери“ и „Народно позориште у 10 чинова“ у Огулину, Фажани и Војнићу

У конференцијској дворани Пучког отвореног училишта у Огулину, 05. децембра 2019. године, одржан је концерт Музичко оперске театарске организације МОТО из Београда „Млади у опери“ и пројекција филма „Народно позориште у 10 чинова – епизода Пролог“.

На концерту су наступили студенти Факултета музичке уметности у Београду, баритон Борис Папак и пијаниста Милош Јеротић, а изведене су композиције и арије из опера најпознатијих српских, хрватских, руских и аустријских композитора Констатина Бабића, Димитрија Големовића, Николе Херцигоње, Леонида Димитријевича Малашкина, Владимира Соловјева и Волфганга Амадеуса Моцарта („Зашто пијем“, „Јесења елегија“, „Јуен Муен Јуен“, „Подмосковске вечери“, „Кад бих могао изразити се с песмом“, арија Папагена из опере „Чаробна фрула“, арија Фигара из опере „Фигарова женидба“, „O sole mio“). Програму су присуствовали заменици градоначелника Града Огулина Даниел Вукеља и Невен Ивошевић, заменик председника Општине Плашки Мара Шупица, директор Пучког отвореног училишта Бланка Пољак Франковић, председници већа српске националне мањине градова Огулин и Врбовско Ранко Вишњић и Милан Вукелић, представници српских православних црквених општина у Огулину и Дрежници, протојереји Милан Симић и Милош Орељ и око 40 мештана Огулина, Плашког, Јасенка, Дрежнице, Моравица и других околних места у којима живе Срби. Позиву се и овога пута нису одазвали представници Демократског савеза Срба и Културног друштва „Никола Тесла“ из Огулина.

Концерт и пројекција филма, одржани су у Мултимедијалном центру у Фажани 06. децембра 2019. године. Програму су присуствовали заменик председника Општине Фажана  Ада Дамјанац, координатор за културу и спорт у Општини Фажана Митар Гавочанов, председници већа СНМ општина Фажана и Водњан Рајко Мркојевић и Миодраг Маринковић, председник Заједнице Срба у Истри Миомир Јеремић, представник Српске православне црквене општине у Пули протејереј-ставрофор, Горан Петковић и око 40 грађана Фажане, Пуле и Водњана. Свечаној вечери приређеној у част уметника присутвовао је и председник Општине Фажана, Радомир Кораћ и том приликом захвалио на гостовању уметника из Републике Србије. У изјави за емисију „Кроника Опћине Фажана“ Телевизије Нова из Пуле, заменик председника Општине Фажана Ада Дамјанац, истакла је да је ово велики догађај у Фажани, да очекује следеће сусрете и гостовања уметника из Републике Србије који би поред концерата можда могли чак и да изведу мању оперу.

Концерт и пројекција филма, одржани су и у Дому културе у Војнићу 07. децембра 2019. године Програму су присуствовали заменик жупана Карловачке жупаније, Мирко Мартиновић, председник Општине Војнић,  Небојша Андрић, председник Већа српске националне мањине Карловачке жупаније, Илија Матијевић и око 25 мештана Војнића.

У обраћању на програмима у Огулину, Фажани и Војнићу, генерални конзул Горан Петровић говорио је о важности обележавања јубилеја културних институција у Републици Србији, догађајима који су предходили изградњи зграде Народног позоришта и иницијативи овог Генералног конзулата да се што већи број културних програма и гостовања уметника из Р.Србије организују и у руралним срединама у Републици Хрватској где српска заједница живи.

Пројекат „Иза кулиса Народног позоришта“ реализује се средствима са конкурса Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …