srlaten

Обележен Дан Републике Српске у Чикагу

У српском Саборном храму Христовог васкрсења у Чикагу, у суботу 11. јануара 2020. године, обележен је Дан Републике Српске и прослављена Слава Светог архиђакона Стефана.

ФОТО: banija.rs

Организатор догађаја је Удружење Срба из Републике Српске из Чикага, у чије је име поздравио присутне званице домаћин Жељко Живак, потпредседник Удружења које већ две деценије окупља српску исељеничку заједницу у овом делу Америке.

Конзул Републике Србије у Чикагу, Милан Варадиновић, подсетио је на тежину историјских околности које су довеле до формирања Републике Српске, подвукао вредност мира и изразио наду да се такви сукоби више никада неће поновити.

О значају и симболици светковања Светог архиђакона Стефана, говорио је старешина храма Христовог васкрсења, Дарко Спасојевић.

– Оно што верни народ гради на љубави, слози и на жртви не може нико да угаси и да заустави. На тим темељима створена је Република Српска, истакао је отац Дарко.

Са скупа у Чикагу послата је и порука подршке борби верника Српске православне цркве у Црној Гори на очувању наших светиња.

У суботу је у Чикагу одржан помен погинулима у отаџбинском рату и свим погинулим Србима у ратовима деведесетих година прошлог века.

Check Also

Селаковић и Гујон с дијаспором у седишту СНО у Чикагу

Министар спољних послова Никола Селаковић поручио је Србима у Чикагу да су држави Србији, као …