srlaten

Пети Српски сабор

Српско друштво Задужбина је у недељу, 1. јуна 2014. у Љубљани, по пети пут организовало Српски сабор и хуманитарни турнир у малом фудбалу. Сав приход остварен на Сабору је намењен за помоћ угроженом народу у поплавама у Србији и Републици Српској, као и нашем угроженом народу на Косову и Метохији.

srpski sabor 2014

Отац Перан Бошковић освештао је и благословио скуп, и на тај начин смо саборно уз молитву и званично отворили догађај.

У оквиру сабора, традиционално је одржан хуманитарни фудбалски турнир, на којем је учестововало 11 екипа.
Садржај сабора су додатно обогатили чланови клубова Реални аикидо Љубљана и Реални аикидо Марибор, представљајући нам Реални аикидо, прву и једину међународно признату српску борилачку вештину.

Мислили смо и на најмлађе, па су уз разноразне анимације и најмлађи могли да уживају.

peti srpski sabor

Захваљујемо се свој браћи и сестрама, приложницима и пријатељима на њиховом учешћу и доприносу и свима осталима који су својим присуством још додатно увеличали овај скуп. Број од преко 500 посетиоца учинио нам је изузетну радост, али и напомену да увек можемо више и боље.

Уз дружење и игру, као и прикупљањем добротворних прилога и продајом мајица из колекције Српског друштва Задужбина, сакупили смо 5174 евра, који ће бити испоручени у нашој наредној хуманитарној акцији. Српско расејање поново је јасно показало велику спремност да се нађе својој браћи у невољи.

Само саборни и сложни, можемо померати границе и надати се бољем сутра, јер како каже Свети Николај жички и охридски: „Одбаците смешну шалу, да ће један човек сазидати будућу срећну Србију. Држите се збиље, а збиља је, да ви сви морате у жељену грађевину уложити по једну добру циглу.“

Станка Вујиновић

Српско друштво Задужбина

 

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …