srlaten

600 година од оснивања цркве Светог Николе

извор: ИН4С

Јуче, 08. септембра, литургијом у манастиру Праксвица почела је свечана прослава јубилеја 600 година од оснивања цркве Светог Николе.

Програм је настављен у раним вечерњим часовима. Уз присутво бројних гостију и званица, Његово Високопреосвештенство митрополит црногорско-приморско господин Амфилохије је отворио прославу говорећи о значају ове светиње не само за Паштровиће већ и за одржање православља на овим просторима током дугих векова туђинских власти које су се кроз историју смењивале.


Након митрополитовог говора отворена је изложба „Бока – гласник за опште интересе Бокеља 1908/1909. година када се присутнима обратила ауторка изложбе госпођа Невенка Митровић, директорка ЈУ Градска библиотека и читаоница из Херцег Новог. После изложбе публици је представљено фототипско издање „Српски магазин – годишњи часопис за поуку забаву и књижевност, за 1896. и 1897. годину аутора архимандрита Дионисија Миковића, познатог паштровског и српског родољуба, књижевника и издавача, који су за прославу приредили Манастир Прасквица, ЈУ Градска библиотека и читаоница из Херцег Новог и предузеће Копирајт из Будве. Поводом објављивања овог фототипског издања говорили су господин Мирослав Лукетић и госпођа Невенка Митровић.


Посебно за прилику прославе јубилеја 600 година од цркве Светог Николе у манастиру Прасквица урађен је и интернет сајт Манастира Прасквица. Аутор овог сајта је Стево Давидовић а сајт се налази на адреси: www.manastirpraskvica.me. Предвиђено је да интернет сајт у блиској будућности буде представљен и иностраној публици, пре свега на руском а затим и на енглеском језику.

Програм прославе настављен је представљањем туристичке публикације „Манастир Прасквица – душа Паштровића“ о коме је говорила ауторка Тијана Котарац. Публикација је објављена на четири страна језика: руском, енглеском и француском језику у тиражу од 1600 примерака.


На крају вечери публици је приказан документарни филм настао у сарадњи предузећа Копирајт и Зен Мастер продукције из Херцег Новог. У филму су млади Паштровићи заједно са игуманом Манастира Прасквица архимандритом Димитријем Лакићем и јеромонахом Климентом представили публици историју, културу и традицију Манастира Прасквица и Паштровића уопште.

После филма игуман манастира Прасквица, архимандрит Димитрије Лакић је позвао све присутне на свечани коктел.

Програм прославе наставља се у суботу 14. септембра освећењем обновљеног храма Рођења Пресвете Богородице – Светог Александра Невског на острву Свети Стефан када ће бити служена Света Архијерејска Литургија након чега ће испред острва бити послужено традиционално паштровско послужење.


Увече, истог дана, у хотелу Маестрал биће одржана свечана Духовна академија у хотелу Маестрал у Пржну.

Прослава се завршава 15. септебмра отварањем изложбе фотографија „Манастир Прасквица“ аутора Славена Вилуса, Милоша Ћетковића и Николе Јеловца и изложбе слика „Манастир Прасквица – душа Паштровића“, на којој ће бити представљени радови уметника чланова Удружења ликовних уметника Будве и чланова Сликарске колоније „Рафаиловићи 2013“.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …