srlaten

75 година од депортације српских затвореника у Норвешку

У норвешком граду Бергену, у присуству градоначелнице Марте Мјос Персен, свечано је откривена плоча посвећена невиним жртвама страдалим у нацистичким логорима у Норвешкој за време Другог светског рата.

Откривање плоче организовало је Друштво Срба и пријатеља Србије у Бергену у оквиру националног обележавања 75 година од депортације српских затвореника у Норвешку, а искрцавање првих затвореника у Берген десило се у ноћи између 13. и 14. јуна 1942. У оквиру обележавања приказан је филм помогнут од стране српске заједнице у Норвешкој и Нарвикцентра. Реч је о филму бившег кустоса Музеја Јасеновац и спомен подручја Доња Градина, Симе Брдара. Филм Крст од крви говори о трагичној судбини браће Бањац у логору на северу Норвешке и крсту који је Марјан исписао крвљу свог брата Милоша.

Ове године се навршава 75 година од како је 4200 српских и југословенских заробљеника депортовано у Норвешку од стране нацистичких окупационих сила у Југославији. Они су послати у Норвешку на принудни рад и интернирани у различите логоре. Више од 2300 српских и југословенских заробљеника је преминуло, или је било убијено у Норвешкој. Број настрадалих би вероватно био већи да није било помоћи и подршке коју су заробљеници добили од норвешког становништва.

Раније је у сарадњи са  „Центром за студије холокауста и религијских мањина“ из Осла и „Нарвик центром“ из Нарвика, Амбасада Републике Србије у Ослу организовала је 21. маја предавање на тему „Југословенски заробљеници у Норвешкој од 1942. до 1945. – од масовног убијања од стране припадника СС до пакета Црвеног крста под Вермахтом“, које је одржао историчар Микаел Стоке из „Нарвик центра“.

Целокупан програм обележавања 75 година од депортације затвореника из тадашње Југославије у Норвешку доступан је на линку Савеза српских удружења Норвешке.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …