srlaten

Албум предака у Архиву Војводине

У Архиву Војводине у Новом Саду отворена је изложба  „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“, коју чине лична сведочанства и приватна документација потомака учесника у Првом светском рату. Изложбу је 15. септембра отворио Председник Покрајинске владе Игор Мировић.

arhiv1

Изложба је приређена и организована с благословом Његове светости патријарха српског господина Иринеја у сарадњи са Управом за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и Министарства спољних послова Републике Србије. Изложба приказује фотографије, ратне дневнике, војничка писма, дописне карте, споменице и осталу историографску грађу учесника Првог светског рата. То су јединствена сведочанства о ратним авантурама и страдањима српског војника у ратним  годинама, потиснутог са страница светске историје, а који су поносни потомци – грађани Србије и Срби у региону и расејању послали у част својих предака и уврстили у електронски Албум сећања.

arrhiv2

За време Првог светског рата, до тада највећег сукоба у историји човечанства, наша јуначка отаџбина је дала највеће могуће жртве за своју слободу. Највећа жртва је у ствари био такозвани обичан, мали човек. Раме уз раме војници, грађани, сељаци, мушкарци и жене уградили су у борбу за слободу своје наде, страхове, снове, молитве и осећања. Овом изложбом су откривене  неке од тих прича са циљем да се на достојанствен начин ода почаст светлим примерима несебичног жртвовања предака који су нас заувек задужили.

arhiv3

Изложба је један од низа резултата рада остварених на пројекту „Албум сећања на наше претке из Првог светског рата“ и представља историографску грађу својих предака – учесника Великог рата који су потомци послали у част сећања на славне претеке.  На отварању изложбе су присуствовали представници Епархије бачке, Војске Србије, представници покрајинских власти и културне заједнице Новог Сада и Војводине. Изложба ће бити отворена за посетиоце до 09.новембра 2016.године. Посете галерији Архива Војводине су предвиђене од 8 до 14 часова, a групне посете треба најавити на мејл: miroslav.j@arhivvojvodine.org.rs

 

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …