srЋирилицаlatLatinicaenEnglish
Почетна >>> Вести >>> Албум сећања на претке у Великом рату

Албум сећања на претке у Великом рату

Онлајн Албум сећања који је сабрао више од хиљаду и пет стотина фотографија, ратних дневника, дописних карата, писама и пасоша учесника у Великом рату упућених из свих крајева Србије и света, налази се на сајту славним-прецима.срб.

Untitled-1

Овај  пројекат, који је са благословом патријарха Иринеја покренуо Савез потомака ратника Србије од 1912. до 1920. и суфинансиран од стране бивше Канцеларије за сарадњу с дијаспором и сарадњу са Србима у региону, замишљен да осветли сваког српског борца у вртлогу рата који је балканске народе, пре свих Србе, означио победницима, попримио је размере озбиљног архива. На поменутом сајту руководиоци пројекта упутили су јавни позив грађанима Србије и Србима у региону и дијаспори да онлајн достављају скениране фотографије својих предака, учесника рата. На одзив се није морало дуго чекати. Албум је оживео сећање на српског војника, упловио у његову преписку, завирио у војнички дневник, те дом у којем је породица ишчекивала вести са фронта. Пројекат је добио благослов и подршку и од патријарха московског и целе Русије Кирила.

Под слоганом „Оживимо сећања, освежимо памћење, помозимо историји“ овај пројекат је у години обележавања годишњице Првог светског рата сабрао потомке и показао да сећања на нашу славну прошлост, колико год да нас година дели од тих историјских превирања, не бледе. Подсећамо да је могуће онлајн послати скенирани документ, фотографију и осталу сачувану историографску грађу учесника Првог светског рата до 31.12.2014. године.

Check Also

180 година Српског пјевачког друштва „Јединство“ 1839. из Котора

Српско пјевачко друштво „Јединство“ из Котора поводом 180 година рада и постојања одржало је 2. …