srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Албум сећања на претке у Великом рату

Онлајн Албум сећања који је сабрао више од хиљаду и пет стотина фотографија, ратних дневника, дописних карата, писама и пасоша учесника у Великом рату упућених из свих крајева Србије и света, налази се на сајту славним-прецима.срб.

Untitled-1

Овај  пројекат, који је са благословом патријарха Иринеја покренуо Савез потомака ратника Србије од 1912. до 1920. и суфинансиран од стране бивше Канцеларије за сарадњу с дијаспором и сарадњу са Србима у региону, замишљен да осветли сваког српског борца у вртлогу рата који је балканске народе, пре свих Србе, означио победницима, попримио је размере озбиљног архива. На поменутом сајту руководиоци пројекта упутили су јавни позив грађанима Србије и Србима у региону и дијаспори да онлајн достављају скениране фотографије својих предака, учесника рата. На одзив се није морало дуго чекати. Албум је оживео сећање на српског војника, упловио у његову преписку, завирио у војнички дневник, те дом у којем је породица ишчекивала вести са фронта. Пројекат је добио благослов и подршку и од патријарха московског и целе Русије Кирила.

Под слоганом „Оживимо сећања, освежимо памћење, помозимо историји“ овај пројекат је у години обележавања годишњице Првог светског рата сабрао потомке и показао да сећања на нашу славну прошлост, колико год да нас година дели од тих историјских превирања, не бледе. Подсећамо да је могуће онлајн послати скенирани документ, фотографију и осталу сачувану историографску грађу учесника Првог светског рата до 31.12.2014. године.

Check Also

„Струјно коло“ за Теслин рођендан

Удружење наставника музичке културе Србије под покровитељством Министарства спољних послова – Управе за сарадњу са …