srlaten

Албум сећања „Велика нада у Великом рату – српски ђаци у Француској“

„Омиљене теме мога деде су биле Француска и прелаз преко Албаније. И то тим редом,“ почео је своје излагање потомак француског ђака Братислав Ђурић, учесник трибине „Велика нада у Великом рату – српски ђаци у Француској“ и пројекта Албум сећања на наше претке из Првог светског рата.

album2

Посетиоци Сајма књига су 25. 10. 2016. године имали прилику да на штанду Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова присуствују трибини „Велика нада у Великом рату – српски ђаци у Француској“ и погледају истоимену изложбу.

Мирослав Јаћимовић, историчар и сарадник пројекта Албум сећања поздравио је посетиоце и, као модератор трибине, потрудио се да упозна посетиоце са кратким уводним чињеницама у вези за ђачком експедицијом у Француску 1916. године. Учесници трибине су били: др Данило Шаренац, научни сарадник Института за савремену историју у Београду и Братислав Ђуровић, потомак ђака школованог у Француској.

album8

Братислав Ђуровић, потомак француског ђака Милана Мите Ђуровића присутнима се обратио следећим речима: „О француским ђацима се мало зна. Са тим сам се суочио када сам одлучио да истражим историју своје породице. Овде одмах морам да се поспем пепелом. Омиљене теме мога деде су биле Француска и прелаз преко Албаније. И то тим редом. А када би еуфорично започео причу о Француској, деда би сав синуо. Тада, ја нисам имао слуха за те приче, на његову тадашњу, а моју садашњу жалост. Кажњен сам због тога – да копам по архивима, претражујем интернет, а и гризе ме савест због многих изгубљених сазнања о догађајима и људима“.

Након Ђуровићевог личног сведочанства, др Данило Шаренац је изложио одређене историографске чињенице о школовању српских ђака у Француској: „Тема школовања српских ђака и студената у Француској може се посматрати из неколико углова. Она сведочи како о српско-француским политичким везама, тако и о важности образовања, чак и у ратним условима. Боравак српских младића у француским школама резултат је и једне велике дилеме српске владе у егзилу: треба ли чувати омладину за будућност или је искористити за ратне потребе садашњости.“ Трибину, посвећену једном важном, али у српској јавности недовољном присутном аспекту српске историје, закључио је Мирослав Јаћимовић, захваливши се учесницима, званицама и другим знатижељницима на пажњи и подршци пројекту Албум сећања.

album6

Изложба „Велика нада у Великом рату – српски ђаци у Француској“, отворена је до краја трајања 61. Међународног београдског сајма књига на штанду Министарства спољних послова – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …