srlaten

Амбасадор Матковић: Циљ блиски контакти са дијаспором

„Желим овом приликом да позовем све припаднике наше дијаспоре на сарадњу са Амбасадом Републике Србије у Вашингтону. Моја жеља је да помогнемо свима који имају планове да инвестирају у Србију, да закључе послове са српским фирмама или једноставно желе да посете свој родни крај (или земљу порекла). Моји сарадници и ја као амбасадор, стојимо свима на располагању, слободно нас контактирајте, настојаћемо да вам помогнемо и да одговоримо на ваша питања. Два наша генерална конзулата (у Њујорку и Чикагу) су вам такође на располагању за помоћ. Наш циљ је да успоставимо што ближе контакте са вама, да вас боље упознамо и да што верније пренесемо ваше жеље, предлоге и сугестије, матици.“, рекао је Амбасадор Р Србије у Вашингтону, Ђерђ Матковић  за часопис „Огледало“  из Чикага.

извор: washington.mfa.rs
извор: wаshington.mfa.rs

извор: Serbian Mirror

ЖЕЛИМ ДА НА НАЈБОЉИ НАЧИН ПРЕДСТАВИМ СРБИЈУ У САД

Амбасадор Србије у Сједињеним Америцким Државама, његова ексленција господин Ђерђ Матковић и поред бројних обавеза које има, радо је одговорио на питања “Огледала”, сто је уједно и прилка да вам представимо новог српског амбасадора у Вашингтону.

Пре доласка у Вашингтон, имали сте за собом дугогодишњу дипломатску каријеру. Које су биле Ваше најважније функције до сада?

– Тачно је да имам дугогодишње дипломатско искуство. Управо се ових дана навршава 34 године почетка мог рада у дипломатији. Након завршеног приправничког стажа, био сам на нижим дипломатским местима у ССИП и у иностранству. Прва значајнија функција коју сам обављао, по повратку са места трећег секретара Амбасаде у Отави, је шеф Кабинета подсекретара од 1990. – 1993. У Амбасади у Харареу, постао сам шеф Кабинета помоћника министра за билатералне односе. Са тог места сам премештен на место министра саветника, заменика амбасадора у Будимпешти. Потом сам био заменик шефа Кабинета министра спољних послова, а затим заменик генералног секретара министарства. Са те функције 2007. године одлазим за Вашингтон, као први саветник наше Амбасаде. У Београд се враћам октобра 2011. године. У кратком периоду био сам директор Дирекције за Америку у Министарству спољних полсова, онда шеф Протокола министарства, а од августа 2012. године саветник за спољну политику првог потпредседника Владе и од марта 2014, председника Владе Републике Србије, Александра Вучића. Дужност амбасадора Републике Србије преузео сам јануара ове године.

Који су најважнији задаци које сте поставили доласком на дужност амбасадора Србије у САД?

– Мислим да сам у Вашингтон стигао у једном веома позитивном моменту за билатералне односе Србије и САД. Односи иду узлазном линијом у свим областима и у ових неколико месеци од како сам преузео дужност амбасадора, стекао сам утисак да америчка страна уважава напоре које Србија чини на плану европских интеграција, унапређењу односа са САД, дијалога Београд– Приштина, али и спровођења унутрашњих реформи, стварања повољнијих услова за стране инвестиције и стабилизацију економских прилика. Мој циљ је да на најбољи начин представљам Србију у Америци, да својим радом допринесем унапређењу односа између две земље, не само на политичком, већ у свим областима, а посебно на економском плану. Ове године Србија има значајну улогу као председавајућа ОЕБС, тако да консултације са америчком страном у овој области представљају важан сегмент мог рада. Настојим да изградим што боље везе са представницима Конгреса, Стејт Департмента, НСЦ и других институција. Такође, желим да посветим посебну пажњу сарадњи са представницима наше дијаспоре у Америци и са Српском православном црквом. Убеђен сам да та сарадња може да буде боља и да Србија не користи довољно предности које пружа дијаспора. У значајном броју се ради о изузетно успешним, образованим и богатим људима, са великим искуством и одличним везама са представницима америчких државних институција, од локалног до федералног нивоа. Они би свакако могли бити од велике помоћи у креирању лепше слике о Србији у америчком јавном мнењу. Управо је стварање позитивније слике о Србији у америчкој јавности један од приоритета мог рада у Вашингтону. Истовремено, уверен сам да су многи грађани српског порекла заинтересовани за инвестирање у Србију. Иако је у прошлости било негативних примера, сада су се прилике у земљи промениле и усвајањем сета нових реформских закона, не само да су створени повољнији услови за стране инвестиције, већ постоји и много већа правна сигурност.

С обзиром да је амбасадорско место у Вашингтону било упражњено годину дана до Вашег доласка, да ли сматрате да је тиме Ваша одговорност већа, ако имамо у виду да је реч о једној од најзначајнијих функција за Србију?

– Слажем се са Вашом констатацијом да је место амбасадора Републике Србије у Вашингтону једна од најзначајнијих функција за Србију. Ово именовање доживљавам као признање за дугогодишњи рад у дипломатији и оно представља круну моје дипломатске каријере. Потпуно сам свестан велике одговорности које ова функција носи са собом, али ћу својим радом и залагањем настојати да оправдам указано поверење. То ће бити могуће једино уз потпуну посвећеност послу, уз свакодневни рад и ангажовање, али у томе могу да успем једино уз залагање целог колектива амбасаде, као и уз разумевање и помоћ припадника српске дијаспоре. На известан начин моја одговорност је већа, имајући у виду да је место амбасадора било упражњено годину дана, али са друге стране амбасада Србије је одлично радила у том периоду и моје колеге су на достојан начин представљали Србију. Веома ме радује што то није само моја оцена, него слична мишљења чујем и од саговорника са америчке стране.

Како се осећате у Вашингтону и какви су Ваши утисци о Америци уопште?

– Ово није први пут да сам у Вашингтону. Овде сам службовао као први саветник Амбасаде Републике Србије у периоду од 2007. до 2011. године. У овом прелепом граду се осећам као код куће. Град је архитектонски изванредно планиран и изграђен, а посебно ми се допада што је изузетно лепо уређен, чист. Има пуно зеленила. Музеји у Вашингтону су прича за себе. Американци заиста умеју да чувају и да на адекватан начин прикажу своју историју, тако да са посебним задовољством обилазим музеје у граду. Мој хоби је бициклизам и задовољан сам што се бициклистима посвећује посебна пажња у Вашингтону. У самом граду, а и у околини има изванредних стаза за вожњу. Такође ми се допада Џорџтаун где има предивних ресторана.

Америку доживљавам као земљу неограничених могућности и као земљу вредних, радних и предузимљивих људи, усмерених на просперитет и унапређење услова живота. Ово је без сумње најмоћнија земља на свету. Контакти и комуникација са њиховим званичницима веома су пријатни, отворени и без икаквих притисака. Веома ценим њихову отвореност и комуникативност, а у последње време се примећује и много веће разумевање за наше ставове, као и спремност да нам помогну. То је наравно великим делом и резултат политике садашње Владе Србије, која је поред најважнијег спољно-политичког приоритета, наставка процеса европских интеграција, усмерена на развој добросуседских односа, на помирење у региону и на унапређење регионалне стабилности и сарадње. Када је Америка у питању, имао сам прилику да упознам поједине њене делове и свака област за мене има своју посебну чар и лепоту. Планирам да током свог мандата доста путујем, да посетим крајеве у којима још нисам боравио, како бих још боље упознао земљу, људе, њихову културу и обичаје.

Шта је најважније и који су услови унапређивања сарадње Србије и Сједињених Америчких Држава?

– Без обзира на велику географску удаљеност, Србија и САД су одувек биле блиско повезане, пријатељске земље. У свим великим ратовима у историји смо били савезници, а наши билатерални односи имају традицију дугу више од 130 година. У том смислу постоји природан потенцијал за унапређење наших односа. Вашингтон веома цени све што је Србија постигла у последње две,три године. Најважније је да наставимо путем којим смо кренули, како на плану европских интеграција, дијалога са Приштином, унапређења регионалне сарадње, тако и са унутрашњим реформама које спроводимо. Поред тога од изузетне важности је отвореност комуникације, благовремено и тачно информисање америчке стране о нашој политици и будућим плановима, а у неким случајевима и консултација са њима и спремност да саслушамо њихово мишљење о поједним питањима, без обзира што ћемо на крају одлуке да доносимо самостално, као суверена земља и у складу са нашом политиком и нашим интересима.

Желим овом приликом да позовем све припаднике наше дијаспоре на сарадњу са Амбасадом Републике Србије у Вашингтону. Моја жеља је да помогнемо свима који имају планове да инвестирају у Србију, да закључе послове са српским фирмама или једноставно желе да посете свој родни крај (или земљу порекла). Моји сарадници и ја као амбасадор, стојимо свима на располагању, слободно нас контактирајте, настојаћемо да вам помогнемо и да одговоримо на ваша питања. Два наша генерална конзулата (у Њујорку и Чикагу) су вам такође на располагању за помоћ. Наш циљ је да успоставимо што ближе контакте са вама, да вас боље упознамо и да што верније пренесемо ваше жеље, предлоге и сугестије, матици.

Свим припадницима српске заједнице и држављанима Србије у Америци желим пуно среће, успеха и пре свега здравља и да буду достојни представници своје земље у туђини, далеко од родне груде. Хвала.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …