srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Амбасадор пред скупштинским Одбором

Извор: Танјуг

Чланови скупштинског Одбора за спољне послове разговарали су са новоименованим амбасадором Србије у Аустралији Мирољубом Петровићем, који је поручио да Србија мора да буде видљивија и присутнија у тој далекој земљи и да ће његов рад бити усмерен ка томе. 

sidnej-v

“Политички дијалог Србије и Аустралије дуго година није такав да би се могло рећи како постоје интензивни односи, пре би се могао користити термин “застој“, али то не значи да не постоји простор да се то поправи”, рекао је Петровић.

Он је на седници скупштинског Одбора рекао да ће уговорни односи и укидање визног режима бити његов приоритет у раду, као и да ће питање једностраног проглашења независности Косва и Меотхије, коју је Аустралија признала, бити отворено питање у свим разговорима.

Његово настојање, додао је новоименовани амбасадор, биће да се пољуља став о признању, што је учинила Аустралија, као и очува став оних острвских држава које нису признале независност Косова и Метохије.

Када је реч о уговорним односима, Петровић је истакао да су размењени нацрти уговора о социјалном осигурању и да се њихово потписивање очекује наредне године, као и да постоји споразум о ваздушном саобраћају од кога обе стране имају велика очекивања, посебно после доласка Етихада и оснивања Ер Србије.

Говорећи о визном режиму, који, како је подсетио још постоји иако је Србија једнострано укинула визе за ту земљу, амбасдор Петровић је рекао да је и на том пољу дошло до извесне релаксације, јер држављани Србије више не морају да попуњавају такозвани Хашки упитник, али да то није случај, на жалост, и са Новим Зеландом, као и са Канадом.

Он је додао и да је први пут “наш човек”, односно Аустралијанац српског порекла “изборио место у аустралијском парламенту” и да ће свакако успоставити комуникацију и сарадњу са њим.

Check Also

Донација Србије Српској – помоћ у борби против вируса Covid19

извор: srbija.gov.rs Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас, заједно са потпредседницом Владе и …