srlaten

„Амерички сан“ браће Лисинац

Извор: РТС

После премијере на Фесту, филм „Поред пута“, који су у Америци снимили Крушевљани, браћа Зоран и Владимир Лисинац, приказан је и у њиховом родном граду. Дело је, кажу, у неку руку аутобиографско, јер говори о остварењу „америчког сна“.

Филм „Поред пута“ браће Зорана и Владимира Лисинца из Крушевца, после премијере на Фесту, приказан је и у њиховом родном граду. Момци из Крушевца добро су се снашли и у „Сансет булевару“, али не заборављају завичај у који долазе сваке друге године.

Владимир каже да му је тренер Ненад усадио једну од највећих врлина-упорност, захваљујући којој је пре 13 година добио стипендију на колеџу у Калифорнији и направио каријеру у кошарци.

„Родитељи су ме испратили у Америку са седам долара. Потрошио сам два на парче пице на аеродрому у Детроиту и сачувао пет неко дуже време. После сам оставио долар од тих седам за срећу и још увек га имам у џепу“, прича продуцент филма Владимир Лисинац.

После неколико година пошто је заврши режију, придружио му се млађи брат Зоран. Док је радио на рецепцији хотела, неуморно је писао сценарија. Менаџера су плаћала обојица. Седма Зоранова прича дошла је у праве руке и преточена је у филм.

„Жеље имају сви, а једна добра пословица каже: ‘Да су жеље коњи и просјаци би јахали’. Но и током снимања, за сваки кадар, глумца, локацију за све смо се борили. Ништа није пало у крила“, прича редитељ и сценариста Зоран Лисинац.

Крушевљани су дошли на премијеру не само да би гледали добар филм, већ и да би одали признање храбрим и талентованим суграђанима.

„Ја сам поносна што је Владан завршио два факултета, после школовао и издржавао брата, на све то, а не само ово, јер овај филм је само почетак“, прича поносна мајка Живка Лисинац.

„Мислим да је лепо да живот овог филма започне у Србији, где смо почели живот свих нас. А где ће да заврши, видећемо“, каже Зоран.

Иако је америчка премијера заказана крајем марта, филм „Поред пута“, већ је освојио две озбиљне награде.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …