srlaten

Ана Лунић: ратно наслеђе оправдање за говор мржње

После подметања експлозива у просторије Већа српске националне мањине у Сплиту, председница овог Већа Ана Лунић рекла је, у телефонском разговору с представницима Канцеларије Владе Србије за дијаспору и Србе у региону, да ће разговарати са градоначлеником Сплита о овом инциденту.

фото: РТС
[blockquote_left] Реакција Министарства спољних послова Србије

Поводом инцидената у Хрватској, насталих због постављања двојезичних табли са латинично-ћириличним натписима на државним установама, Министарство спољних послова Републике Србије, интервенисало је најпре у разговору са амбасадором Хрватске у Србији Горданом Маркотићем, затим и према званичном Загребу али и у европским институцијама у Бриселу и Стразбуру. Министарство спољних послова, свима је указало на недозвољиво понашање екстремних група у Хрватској, које, како смо нагласили, безочно вређају културу српске мањине у Хрватској и које наступају са позиција усташтва. [/blockquote_left]

„Напетост се стишава. Градоначелник Сплита Иво Балдасар ме позвао и обећао је да ће посетити Веће како би се утврдила штета у нашим просторијама проузрокована експлозивом. То је за мене порука да власти у Хрватској осуђују напад на своје грађане“, рекла је Лунићева.

Она је додала да су антисрпски догађаји у Хрватској појединачни испади изазвани скорашњим дешавањима у Вуковару и да увек постоји нека екстремистичка група која користи ратно наслеђе као оправдање за нетрпељивост и говор мржње.

Лунићева је рекла и да на просторијама друштва није био ћирилични натпис нити српски грб, иако им Закон о националним мањинама гарантује право на национална обележја.

У просторијама Већа српске националне мањине у Сплиту у четвртак пола сата после поноћи одјекнула је јака експлозија. На просторијама, које се налазе у приземљу, најпре је разбијено стакло, а онда је убачена јача пиротехничка направа која је узроковала експлозију.

Ово није први напад на просторије Већа српске националне мањине. Последњи у низу догодио се почетком 2012. током Европског првенства у рукомету, одржаног у Србији. Тада су четворица мушкараца после утакмице између Хрватске и Србије улетела у просторије Већа на Мажуранићевом шеталишту у Сплиту, физички насмула на тројицу мушкараца и направила материјалну штету.

Последњи инцидент у Сплиту само је врхунац антисрпске кампање у Хрватској, која је ескалирала прошлог понедељка постављањем двојезичних табли на јавне установе у Вуковару, граду у којем Срби чине трећину становништва. Тада су хулигани поскидали постављене табле зато што је на њима назив институција поред латиницом био исписан и ћирилицом. Подршку србомрсцима у Вуковару дали су и Сплит, Задар и Дубровник, у којима су осванули графити попут „Србе на врбе“, „Убиј Србина“, „Стоп ћирилици у Вуковару“ и „Опет ће се густа магла спустити“.

Премијер Хрватске Зоран Милановић изјавио је да има разумевања са Хрвате којима смета ћирилица у Вуковару али да правна држава мора функционисати у овом граду.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …