srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Антисрпска кампања у Хрватској

извор: Министарство спољних послова

Отправник послова Амбасаде Републике Србије у Загребу Боса Продановић је, поводом све учесталијих инцидената чија су мета Република Србија и Срби у Хрватској, изразила оштар протест помоћнику министра спољних послова Републике Хрватске Жељку Купрешаку.

ambasada-srbije-

Хрватској страни је пренето да су последњи напади на Генерални конзулат Србије у Ријеци, истицање у Загребу антисрпског плаката „српско породично стабло“ на коме су приказани обешени Срби, исписивање графита на српским кућама у којима се Срби позивају да напусте Хрватску, као и укупна антисрпска кампања поводом постављања двојезичних табли у Вуковару, неприхватљиви и узнемирујући.

Наведени инциденти и изражени говор мржње према српској заједници у Хрватској су, нажалост, најјаснији доказ веома тешких услова у којима Срби у Хрватској живе. Посебно забрињава учесталост инциденaта и чињеница да их нико од званичних органа Хрватске до сада није јавно осудио.

Србија жели да са Хрватском развија добре односе, а од ње, као суседне земље и чланице ЕУ, очекује да спречи даље јачање антисрпске кампање и да Србима који тамо живе обезбеди сва права која им, по европским стандардима и хрватском законодавству, припадају.

Check Also

Донација Србије Српској – помоћ у борби против вируса Covid19

извор: srbija.gov.rs Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас, заједно са потпредседницом Владе и …