srlaten

Апел румунским парламентарцима

Извор: РТС

Посланик српске мањине у румунском парламенту Славомир Гвозденовић упутио је апел посланицима на пленарном заседању да се помогне жртвама поплава у Србији и Републици Српскоj.

Plakat pomoc

Он је подсетио да су Србију и Републику Српску (РС) погодиле катастрофалне поплаве које су захватиле читаве градове, десетине хиљада кућа и станова, а преко 50.000 становника је евакуисано из поплављених области, при чему су чак десетине људи изгубиле живот.

„Према првим међународним проценама, причињена штета премашује милијарду евра. Савез Срба у Румунији и Српска православна црква, у сарадњи са амбасадом Србије у Букурешту, позивају румунске пријатеље и све људе добре воље да помогну Србији и Републици Српској“, рекао је Гвозденовић, а преноси агенција Адјерпрес.

Он је напоменуо да је помоћ пристигла и даље пристиже са свих страна света из Европске уније, са свих континената, а упућује се и из Румуније.

Представник српске мањине у румунском парламенту је истакао да је, на захтев Владе Србије, рекао свим румунским пријатељима да је најпотребнији новац те је стога Савез Срба у Румунији ставио на располагање свим сенаторима и посланицима банковни рачун у румунским лејима, као и хуманитарну СМС линију за упућивање помоћи жртвама.

Румунска влада одобрила је пре недељу дана одлуку о давању хитне бесповратне хуманитарне помоћи Србији и Босни и Херцеговини у вредности од 880.000 леја (око 200 000 евра) и упућивање тима за помоћ у евакуацији, јавила је румунска новинска агенција.

У саопштењу се наводи да је Влада Румуније одобрила „одлуку о пуштању из државних резерви и давање као бесповране хуманитарне помоћи становништву Србије и БиХ погођеним природном непогодом“ у виду производа као што су храна, ћебад, вреће за спавање, чаршави, јастучнице и вода у еквивалентној вредности од 880.000 леја.

У међувремену, Савез Срба у Румунији отпочео је велику хуманитарну акцију под називом „Помози Србији“, која ће спроводити до 1. јула, а у прикупљању помоћи за угрожене у поплавама у Србији и РС укључене су све српске институције у Румунији, саопштило је то удружење.

Поред Савеза Срба, помоћ прикупљају Српска православна црква, Српска гимназија „Доситеј Обрадовицх“ у Темишвару, као и Црвени крст Румуније и дипломатска представништва Србије у Темишвару и Букурешту.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …