srlaten

11. Конференција српских организација региона

У Матици српској у Новом Саду одржана је  Конференција српских организација региона, на којој су се по 11. пут окупили представници  организација из Р. Северне Македоније, Румуније, Мађарске, Р. Албаније, Р. Црне Горе, Републике Српске (БиХ), Р. Хрватске, Р. Словеније и Р. Србије.

Поздрављајући учеснике скупа, Игор Мировић, председник Владе АПВ рекао је да је Покрајинска влада у протекле четири године учинила конкретне ствари и направила значајне кораке у циљу оснаживања Срба који живе у земљама региона.

„Учинили смо много како бисмо Србе из региона повезали са матицом. Ово је непрестана борба која траје вековима и тако ће бити и у будућности због чега морамо истрајати на повезивању, заједничким програмима, очувању баштине, борби за наш идентитет, јединство, заједништо, писмо, језик и традицију“, рекао је Мировић, оцењујући да Матица српска управо ту мисију има од 1826. године.

Председник је подсетио на то да је потписан стратешки документ о сарадњи који је повезао Војводину и Републику Српску и који је, како је оценио, донео конкретне резултате јер је реализован читав низ заједничких акција у областима културе, привреде и повезивања локалних самоуправа.

„Наставили смо са издашнијом финансијском подршком нашим институцијама у Мађарској и Румунији, помогли смо организацијама у Хрватској, а први пут Покрајинска влада помогла је и српске институције у Црној Гори“, казао је Мировић, посебно истичући заједнички пројекат са Министарством културе и информисања Р. Србије који се односи на обнову родне куће Доситеја Обрадовића у Чакову.

Свечани део скупа отворио је  Огњан Крстић, председник  Савеза Срба у Румунији.

Председник Матице српске проф. др Драган Станић као домаћин указао је на значај оваквих окупљања, сарадње и унапређења односа. Др Станић је нагласио да Матица српска својом програмским активностима жели да допре до свих простора где живи и делује српски народ.

Радним делом конференције председавао је проф. др Момчило Вуксановић, председник НУ „Конференција српских националних организација из земаља региона“ из Подгорице.

Одржавање Конференције подржало је Министарство спољних послова – Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

 

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …