srlaten

Укупна штета од поплава 1,5 милијарди евра

Према првим званичним подацима укупна штета од поплава у Србији износи 1,5 милијарди евра. Влада Србији је усвојила извештај о штети који су урадили стручни тимови и представници међународних организација. Извештај ће бити представљен на донаторској конференцији 16. јуна у Бриселу.
poplave u srbiji
Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је према првим званичним подацима, штете и губици од поплава у свим секторима износе 1,5 милијарди евра. Михајловић је нагласила да ће новца бити довољно и да ће сви грађани који су остали без домова имати куће до јесени. Грађани треба да знају да је држава уз њих и да ће учинити све да они који су остали без дома добију кућу или да, уколико им је кућа оштећена, добију средства да је поправе, истакла је министар Михајловић и додала да ће деца кренути на време у школу, а домови здравља ће бити поправљени, јер то је задатак државе.
Према извештају који је Влада Србије усвојила,  а на основу података које су прикупили стручни тимови заједно са представницима међународних организација, штете и губици од поплава износе 1,5 милијарди евра. Износ се односи на све секторе, укључујући куће, образовне установе, путеве, железницу, производни сектор и пољопривредна добра. У поплавама је потпуно уништено 485 кућа, а велики број је претрпео знатна оштећења.
Директна штета настала услед катастрофалних поплава које су недавно задесиле Србију износил 810,1 милиона евра, док губици износе 661,9 милиона евра, показао је званични извештај о процени штете од поплава који је усвојила Влада Србије. Укупна штета и губици због ове природне катастрофе износе 1,53 милијарде евра. Две трећине тог износа одлази само на производне секторе, где су процењени штета и губици на 1,07 милијарди евра. Према извештају, само штета на производном сектору процењена је на пола милијарде, а губици на 569,4 милиона. Од тога, највећи штета и губици процењени су у пољопривреди 107,9 милиона, односно 120,1 милион евра. Следи трговина, где је процена штете 169,6 милиона, а губитака 55,2 милиона евра. Процењена штета и губици у социјалним секторима, који обухватају становање, здравство, образовање и културу је 34,6 милиона евра, односно 7,1 милион евра. Штета на објектима за становање износи 227,3 милиона евра, док су губици по истом основу и 3,7 милиона. У здравству је штета процењена на три милиона, а губици на 2,7 милиона евра. Ефекти поплава на инфраструктурном сектору, који обухвата саобраћај, комуникације и водоснабдевање, процењени су на 192,1 милиона евра, од чега на штету одлази 117,3 милиона, а на губитке 74,8 милиона евра. Највећа ставка у овом сектору је саобраћај, са процењеном штетом од 96 милиона и губицима од 70,4 милиона евра. Када је реч о питањима попут животне средине, управљања, процењена штета износи 17,2 милиона, а губици 10,6 милиона евра.
Михајловић је поручила да ће оштећења на путевима бити санирана до 1. октобра, уз напомену да за државу озбиљан проблем представљају енергетика и рударство, а делом и пољопривреда. Проблем су, пре свега, копови и немогућност да се произведе количина угља која је потребна нашој земљи, истакла је министар Михајловић.
Михајловић је подсетила на то да више од 12.000 хектара неће моћи да се користи за једну целу пољопривредну сезону, и нагласила да ће све то утицати на бруто домаћи производ, који ће бити у паду. Поплаве су биле озбиљан удар на БДП, али ми смо ту да проблеме решавамо, поручила је министар Зорана Михајловић. Она је најавила да су потенцијални донатори већ контактирали Владу Србије у претходна два месеца и изразила наду да ће донаторска конференција заказана на 16. јул бити прилика да сви заинтересовани помогну.
UN ecosoc
Први потпредседник Владе и Министар спољних послова Ивица Дачић је на заседању Економско-социјалног савета Уједињених нација (ECOSOC) у Њујорку, 7. јуна позвао присутне на учешће на Међународној донаторској конференцији у Бриселу 16. јула на којој ће се на основу анализа ЕУ, УН и Светске банке донаторима бити презентован Извештај о процени штете, коју су катастрофалне поплаве оставиле за собом у Србији и Босни и Херцеговини у мају ове године. ППВ и Министар Дачић је рекао да Србија дубоко цени спремност међународне заједнице да на позив Европске комисије, Француске и Словеније организује ову донаторску конференцију.
Директор Канцеларије за обнову и помоћ Владе Србије Марко Благојевић рекао је да ће ускоро бити готов лекс специјалис који ће омогућити једноставно и транспарентно коришћење донираног новца.
„Већ следеће недеље би пред Владом требало да се нађе нови закон који би требало да елаборира нови систем набавки односно процедуре“, рекао је Благојевић за РТС и додао да ће писање нових правила и извођење радова трајати краће него да смо се у извођење радова упустили према постојећим правилима.
„Процес спровођења набавки траје месецима, и када бисмо ишли према постојећим правилима ми бисмо у посао могли да уђемо тек негде у септембру месецу, што не можемо себи да допустимо, а при том не смем себи да допустимо ни да интегритет читавог процеса буде доведен у питање“, објаснио је Благојевић београдским медијима.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …