srlaten

Апел: Останите у држави у којој тренутно боравите

У вези са неочекивано великим бројем наших држављана из иностранства, који и поред свих апела долазе у земљу, председница Владе Ана Брнабић рекла је да би акт патриотизма у овом моменту био да остану у земљама у којима живе и раде. Ивица Дачић, министар спољних послова и први потпредседник Владе Србије је поново апеловао на наше држављане у дијаспори да не долазе у Србију, и подсетио на то да је формиран Кризни штаб за помоћ људима који се налазе у иностранству, с тим што се та помоћ односи на хитне случајеве.

Препорука држављанима Републике Србије у иностранству

„Наша молба је била да остану у земљама у којима живе и бораве, да се не враћају јер је тешко исконтролисати кретање, а они морају да буду у изолацији од 14 до 28 дана. У том случају, шта год да се деси, наш здравствени систем ће бити оптерећен“, упозорила је Брнабић.

Према њеним речима, због тога што сви апели нису били нарочито успешни, имамо гужву на Хоргошу или Батровцима, колоне дуге и по 15 или 20 километара, при чему се од 14. марта до 18. марта у 8 часова у Србију вратило 65.142 грађана који живе, или су боравили у иностранству.

Брнабић је истакла и да је посебан изазов то што постоје конкретни подаци да се у Србију у последњих 48 сати враћају и наши грађани из иностранства којима је у земљама из којих долазе потврђено да су заражени, а који лековима снижавају температуру и долазе овде.

То је још један нови изазов и због тога смо одлучили да додатно пооштримо мере и санкције, како бисмо покушали да сачувамо популацију у Србији, рекла је премијерка и напоменула да је вероватно свако од нас чуо, или зна за макар једну особу која се вратила и не поштује меру обавезне самоизолације.

Имамо и бројне грађане који се враћају и који су одговорни, али је патриотски било остати тамо где су се нашли, јер онда макар не би оптеретили наш здравствени систем, већ би се лечили тамо где раде и где, на крају, плаћају порезе. Али, тамо се углавном здравствена заштита плаћа, а код нас је углавном бесплатна, нагласила је Брнабић.

Она је поновила да је то нешто што у овом моменту неизмерно оптерећује државу, с обзиром на то да се морају заштитити наш здравствени систем и медицински радници.

Видели сте сви и примере наших фудбалера, који из иностранства, где имају милионске уговоре, долазе овде и нису у самоизолацији, и то је нешто са чим ће се суочавати наши надлежни органи, упозорила је она.

Брнабић је указала на то да Канцеларија за ИТ и еУправу и МУП раде заједно са појединим компанијама на посебној апликацији е-карантин.

Та апликација ће надлежнима помоћи да на најефикаснији начин прате и контролишу да ли се самоизолација поштује, објаснила је она и поручила да ће припадници наше дијаспоре који вечерас улазе у земљу морати да поштују полицијски час.

Мораће у 20 часова да стану тамо где су се затекли и сачекају до 5 ујутру, нагласила је премијерка и додала да ће од јутра сви који немају боравиште у Србији бити упућивани у карантин у Моровић.

Премијерка се осврнула и на пацијенте који су у самоизолацији, а који су доказано инфицирани, рекавши да са њима нема проблема.

Они су у контакту са лекарима из Београда, Ниша и Крагујевца, свакодневно, више пута дневно. Лекари са клиника које су задужене за пацијенте их зову неколико пута дневно да провере опште стање. О њима нисам причала, јер са њима нема проблема, навела је Брнабић.

 

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …