srlaten

Благојевић: Завршен нацрт Закона о обнови

Директор Владине Канцеларије за обнову Марко Благојевић изјавио је данас да је нацрт Закона о обнови завршен, да ће ускоро ићи на владу, а потом и у скупштину и поручио локалним самоуправама да имају рок до понедељка да доставе извештаје о категоризацији штете.

blagojevic

„Јуче смо поново општинама поднели захтеве да нам све те податке доставе до понедељка. Ко достави податке ући ће у обрачун, јер ми више немамо времена за чекање“, рекао је Благојевић на седници Сталне конференције градова и општина. Према његовим мречима, општине се врло опуштено односе према томе и већ две недеље траје процес прикупљања информација.

„Докле немамо те информације, не можемо да утврдимо ни колико таквих објеката има, ни колико ће по категоризацији бити исплаћено материјалне помоћи“, истакао је Благојевић.

„Ако говоримо о срушеним и кућама за које је инспекција утврдила да су за рушење, ту је ситуација чиста. Прва информација је била да су 1.653 куће срушене или су за рушење, други круг је показао да их има 1.000 мање, а наши тимови су утврдили да има 200 кућа мање у односу на други круг, што значи да их има 400“, казао је Благојевић.

Говорећи о нацрту закона о обнови, он је рекао да ће врло брзо ићи на владу и да се паралелно ради и на програму обнове. Објаснио је да ће јако пуно кућа бити изграђено из донација по систему „кЉуч у руке“, а затим ће из донација ЕУ бити изграђено око 120 кућа. Истакао је да ће и други послови као што је реновирање објеката кренути јако брзо, али имамо ситуацију да немамо праве информације.

„Нама стижу информације да је неопходно обновити школе у центру Београда којима су оштећени кровови. Не знам како је то поплава оштетила кров, а није приземље“, истакао је Благојевић.

Према његовим речима, свако домаћинство које је претрпело материјалну штету ће добити материјалну помоћ или као надокнаду за оно што је већ потрошило или за оно што ће тек уложити у реновирање и тај новац ће бити дељен на основу категоризације штете – односно на основу величине објекта. Он је рекао да ће неко добити мање од 250.000 динара, неко више. Упитан шта очекује од донаторске конференције и да ли су тачни износи који се помињу у медијима, Благојевић је одговорио: „Не знам одакле медијима износи, ако их не знам ни ја“.

Директор Канцеларије за обнову је истакао да је припремна конференција прошла боље него што је очекивао и да ћемо сигурно моћи да добијемо већу подршку од оне коју смо планирали.

Међународна донаторска конференција ће бити одржана у Бриселу 16. јула. На конференцијии ће на основу анализа ЕУ, УН и Светске банке донаторима  бити презентован Извештај о процени штете, коју су катастрофалне поплаве оставиле за собом у Србији и Босни и Херцеговини у мају ове године. Овим поводом ППВ и Министар спољних послова Ивица Дачић је рекао да Србија дубоко цени спремност међународне заједнице да на позив Европске комисије, Француске и Словеније организује ову донаторску конференцију.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …