srlaten

Центар за признавање диплома

У Mинистарству просвете, науке и технолошког развоја од 1. октобра ради EНИK/НAРИK центар за признавање страних високошколских диплома студента који су их стекли у иностранству. Наши студенти коjи су стекли диплому на страноj високошколскоj установи  на jедноj адреси, могу брже и jефтиниjе да заврше целу процедуру признавања дипломе ради запошљавања у Србиjи, и цео поступак се завршава најдуже у року од 90 дана, по цени од 3.500 динара.

enic naric

„Вишемесечно прикупљање докумената, чекање и суме од неколико хиљада евра за нострификацију дипломе сада су прошлост, a интересовање студената да по новим правилима то учине је велико“, изјавио је министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић.

У Центар за нострификацију диплома је за дан и по рада стигла је 61 пријава, изјавио је министра Вербић гостујући у Дневнику РТС-а.

Према речима министра процедура је крајње једноставна, пријава је преко интернета, добија се списак неопходних докумената и термин.

                                                                             ENIC/NARIC Србија

„Термини се знају недељама унапред. Рок је одређен законом и он износи 90 дана и у том року се диплома признаје или не“, рекао је Вербић.

Цена нострификације неће више зависити од факултета, сложености теме дипломског или мастер рада већ је фиксна.

„Цена је фиксна, заправо реч је о републичкој такси која износи  3.500 динара“, рекао је министар.

Често се поставља и питање разлика између професионалног и академског признавања.

„Студенти који желе да наставе студирање пријављују се на одабране факултете. Они имају право да траже одређена знања и сертификате, а Министарство просвете, науке и технолошког развоја се бави признавањем диплома која је неопходна за запошљавање“, објаснио је Вербић.

Било је ситуација у којима су се свршени студенти жалили да комисија која треба да оцењује њихове радове није за то квалификована. Сада се питање компетентности неће доводити у питање.

„Наша држава је у обавези, према споразуму из Лисабона, да признаје и нострификује дипломе факултета који улазе у простор европског високошколског образовања. Раније је било потребно наћи одговарајући студијски програм код нас па да диплома буде призната, сада то није случај јер програм који је неки студент похађао у иностранству може да буде у тој мери напредан да код нас адекватан још не постоји. Министарство због тога ангажује три универзитетска професора који помажу у утврђивању релевантности неког програма“, рекао је министар просвете, науке и технолошког развоја.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …