srlaten

Дачић: Унапредити сарадњу матице и дијаспоре

Делегација истакнутих привредника српске дијаспоре у оквиру дводневног скупа у организацији Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону присуствовала је састанку са Председником Владе Републике Србије Ивицом Дачићем.

ФОТО: Танјуг

Председник Владе Републике Србије Ивица Дачић истакао је у разговору са члановима делегације дијаспоре да је од изузетне важности унапредити сарадњу матице и дијаспоре.

“Дијаспора има важну улогу у побољшању економије Србије кроз утицај на привлачење страних компанија да улажу у нашој земљи“, рекао је Дачић.

ФОТО: Танјуг

Улога дијаспоре и у области културе, као и побољшању имиџа Србије у иностранству је незамењива рекао је премијер Дачић у разговору са члановима делегације српске дијаспоре из САД, Немачке, Русије, Аустрије, Аустралије, Канаде, Велике Британије, Финске и Шведске.

На састанку са премијером су разматрани конкретни кораци у успостављању боље сарадње Србије са дијаспором, подстицање извоза српске привреде и побољшање односа Србије са државама у којима живе припадници дијаспоре.

Делегација се раније састала са Председником Србије Томиславом Николићем који је између осталог поручио да је Србији потребна сложна дијаспора.

У Народној Скупштини Србије одржано је и Јавно слушање у организацији одбора за дијаспору и Србе у региону са темом „Србија и дијаспора – како унапредити сарадњу“.

Међу истакнутим привреднициа српске дијаспоре у делегацији која је посетила Београд били су Мирослав Мајкл Ђорђевић, САД, Алекс Мачески, САД, Слободан Павловић, САД, Проф. др Дејан Илић, Немачка, Бранислав Кнежевић, Немачка, др Радивоје Петрикић, Аустрија, Горан Радмановац, Русија, Љубомир Ћурчић, Русија, Јовица Божић, Велика Британија, Загорка Таунсенд, Велика Британија, Зоран Јовковић Хагерт, Шведска, Србољуб Лукић, Финска…

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …