srlaten

Дан државности Србије обележен у Трсту

Извор: РТС

У петак 15. фебруара, у присуству бројних званица, обележен је Дан дражавности у Генералном конзулату Републике Србије у Трсту.

Ивана Стојиљковић, генерални конзул у Трсту поздравила је присутне званице и упоредила Србију са дукатом, који је мали, али вредан, па тако је и Србија, само наизглед мала, али пребогата вредношћу свога народа, јавља за Програм за дијаспору Рада Рајић Ристић. 

Захвалила се присутним званицама међу којима је био и градоначелник Трста, Roberto Di Piazza. Градоначелник зе завхалио на позиву и похвалио српске држављане који живе у Трсту. Истакао да је био јако лепо примљен када је боравио у Србији, у Пожаревцу и да је српски народ јако вредан. Такође, међу присутнима, био је и префект Валерио Валенти, као изасланик Владе Италије, заменик председника регије Friuli Venezia Giulia, Ђузепе Петронци, директор Конзерваторијума ,,Тартини“, директор новина ,,Il Piccolo“, 16 генералних и почасних конзула као и бројни угледни привредници од којих многи сарађују са Србијом. Присутни су били и представници српских удружења Видовдан, Слога, Свети Сава, Јелек, Понтес-Мостови…у три регије које су под јурисдикцијом Генералног конзулата у Трсту.

Растко Јанковић, помоћник директора Управе за дијаспору донео је 500 књига из домовине како би их поклонио ученицима допунске школе у Трсту. Он је био присутан на свечаном обелажавању државности, а сутрадан је отишао у црквену општину и даривао књиге.

„Скоро шест година како обилазим нашу дијаспору, до сада нисам имао прилику да упознам наше људе који живе у Италији. Ово је добра прилика јер обележававамо Дан државности, а и Ивана Стојиљковић је нови конзул, па желим да и њој пружим подршку мојим доласком и упознам наше људе који су важни за нашу заједницу. Један од најважнијих разлога посете су и поклон књиге нашој деци која овде иду у школу, од првог до осмог разреда. Донео сам око 500 књига наших писаца, хероја и хероина ћирилице. Најважније је да те књиге читају наши људи, трећа генерација, сада и четврта, да не забораве свој језик, своје писмо.

Важно је да посетимо наше људе, да видимо како су организовани, а држава је ту да им помогне, најпре у очувању језика и идентитета. Трудимо се да одвојимо што више средстава за донацију књига, а имамо и пројекат о допуни библиотечких фондова од 2013. године и ту је већ око 10.000 књига. Отварамо нове библиотеке, сада имамо молбу из Шведске да и тамо отворимо библиотеку. То су за нас јако важни задаци“, истакао је Јанковић.

Tри виолинисткињe Кристинa Ивановић, Драганa Гајић и Миленa Петковић одсвирале су српску и италијанску химну.

Миљана Стевић је отпевала Расти мој зелени боре, Вила са Кошара, Јунаци са Кошара.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …