srlaten

Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Након састанка са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком и представницима Републике Српске, председник Р.Србије Александар Вучић је рекао да је донета одлука да Србија и Р. Српска славе заједнички празник, Дан српског јединства, слободе и националне заставе – 15. септембар, када је пробијен Солунски фронт.

Председник Вучић испред председништва Р. Србије дочекује српског члана Председништва БиХ Додика
фото: Председништво Р. Србије/ Димитрије Голл

„Имали смо до сада најсвеобухватнији састанак, разговорали смо о свим аспектима односа и сарадње Србије и Српске. Анализирали смо, што се економске сарадње тиче, све наше пројекте и ми ћемо пре краја године и почетком следеће године упутити додатну финансијску подршку Републици Српској. Сматрамо то својом моралном обавезом и веома важним јер желимо да људи у Републици Српској сачувају своја огњишта и оно што су им дедови, прадедови и очеви оставили“, рекао је председник Вучић.

На састанку разговарало и о подршци младима у пољопривредној производњи, као и малим предузећима у набавци опреме, али и о образовању и очувању језика и писма.

„Данас смо договорили следеће ствари на нивоу образовања, очувања језика и писма… ићи ћемо на уједначавање школских програма, српског буквара, узајамне ђачке екскурзије, да деца из Србије боље упознају Р. Српску, да деца из Р.Српске боље упознају Србију“, рекао је председник Вучић и додао да ће се радити на изради педагошких приручника за наставне предмете Српски језик и књижевност, Свет око нас/Природа и друштво, Историја и Географија, Музичка култура и Ликовна култура.

„Подстицаћемо основне и средње школе, посебно са истим именима Николе Тесле, Ј.Ј. Змај, Милутин Миланковић … да се братиме“, рекао је Вучић и најавио оснивање Удружења наставника српског језика и књижевности Србије и Српске, Удружења наставника и професора историје Србије и Српске, те заједничка такмичења ученика Србије и Српске.

Председник Вучић је најавио доношење Закон о заштити српског језика и ћириличког писма, који ће се због уставних ствари у Р.Српској разликовати у једној реченици. Међутим, да би се потврдило да је реч о истоветном акту Вучић је најавио доношење заједничке Декларације о очувању српског језика и писма.

Председник Вучић је најавио потписивање Уговора о заједничком оснивању Спомен комплекса Доња Градина – Јасеновац и формирање Одбора за подизање Спомен комплекса Доња Градина – Јасеновац на политичком нивоу, а следи и међународни конкурс за избор решења Спомен комплекса Доња Градина – Јасеновац.

Српски члан председништва БиХ Милорад Додик између осталог је истакао да је задовољан финализацијом разговора везаних за област образовања, културе, као и договором који је постигнут око заједничког обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

Више о састанку прочитајте ОВДЕ.

 

 

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …