srlaten

Дани Преображења Срба у Румунији

У манастиру Базјаш и Српском културном центру ,,Свети Сава“ у Базјашу, 19. августа 2020. године, одржана је 27. књижевно-духовна манифестација ,,Дани преображења Срба у Румунији“, која је због неповољне епидемиолошке ситуације у Румунији и строгих мера које су на снази, трајала само један дан.

Након литургије одржане у цркви манастира Базјаш, коју је служио архијерејски заменик Српске православне епархије темишварске, протојереј ставрофор Маринко Марков са свештенством, у организацији Савеза Срба у Румунији, у Српском културном центру, одржана је Преображењска књижевна академија уз учешће песника из Србије, Немачке, Аустрије, Француске, Црне Горе, Републике Српске и Румуније, од којих су физички били присутну само песници из Румуније, док је комуникација са осталима остварена путем виртуелне платформе. Литургији и књижевној академији, присуствовали су и председник Савеза Срба у Румунији, Огњан Крстић, почасни председник, Славољуб Гвозденовић и генерални конзул Владан Тадић

Добитница овогодишњег књижевног признања ,,Велика Базјашка повеља“, једног од најзначајнијих књижевних признања у српској дијаспори, је песникиња Злата Коцић. Ово признање Савеза Срба у Румунији, биће уручено песникињи Злати Коцић у Удружењу књижевника Србија у Београду, када то прилике буду дозволиле.

Одржавање ове манифестације представља још једну потврду одлучности Савеза Срба у Румунији да и у отежаним условима задржи континуитет својих најзначајнијих манифестација са циљем очувања националног идентитета.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …