srlaten

Дани српске културе на Исланду

Извор: Српски културни центар, Исланд

Дани Српске Културе на Исланду, биће по други пут одржани од 9. до 11. новембра 2018. године, у организацији Српског културног центра на Исланду, у сарадњи са Био Парадисом. Ове године фестивал је посвећен српској кинематографији.

Дани српске културе“ биће званично отворени 9. новембра у 17.30  у Био Парадису, после чега ће, тог викенда, бити приказана четири српска филма.

На овогодишњој манифестацији присуствоваће почасни гости фестивала, редитељи Милош Шкундрић, Никола Којо и Вук Ршумовић, који ће представити своје филмове и одговарати на питања посетилаца.

Српски филм се може описати као необична и атипична, али пре свега оригинална уметност. Генерално, српски филм одликује се реалистичношћу и веома често суровим „црним“ хумором, што је последица ратова и тешког начина живота у појединим периодима у Србији и региону. Они осликавају познату карактерну црту српског народа да и у најгорим годинама и ситуацијама људи увек нађу пут до смеха па макар и кроз сузе. Уз српске филмове се можете једнако смејати и плакати, али једно је сигурно: никога не остављају равнодушним. Српска филмска уметност ће вам својом аутентичношћу и оригиналношћу засигурно понудити незаборавно филмско искуство.„, наводи се у саопштењу организатора.

Дани српске културе“ свечано ће бити затворени у културном центру Ханесархолт после „Вечери са pедитељима“ у којој ће посетиоци моћи да упознају редитеље, разговарају са њима, провире у свет кинематографије и окружење у ком српски кинематографи стварају.

Пројекат ,,Дани српске културе на Исланду“ је суфинансиран на конкурсу Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …