srlaten

Дани српске културе у Крању

Овогодишња петодневна манифестација Дани српске културе у организацији КД Брдо, отворена је изложбом фотографија 17. октобра 2018. године,  у просторима друштва. Изложбу су на предлог организатора манифестације припремили Душко и Данка Певуља. 

У уводном говору је председник КД Брдо поздравио присутне указавши захвалност на бројном одазиву. Вујиновић није скривао своје велико задовољство коментаришући да је јако весео што пред собом види велики број окупљених. Означивши четрнаесте Дане српске културе отвореним, председник је беседу препустио проф. др. Душку Певуљи.

Велики рат је оставио дубоке трагове у светској историји, а то посебно важи за Србију и српски народ у целини. О узроцима и последицама Великог рата говорио је врсни познавалац српске историографије и србистике професор др. Душко Певуља на другом сусрету у просторима КД Брдо и други дан, 18. октобра ове године. Након предавања је одржана традиционална певачка манифестација »Песма рода мога“, која је такође била тематски уграђена у стогодишњицу.

У Градској библиотеци у Крању, 19. октобра је одржан округли сто на тему »Први светски рат у српској историји, књижевности и култури«. Реномирани учесници догађаја били су: академик Матија Бећковић, проф др. Цветка Хеџет Тóт, проф. др. Станислав Стојановић, проф. др. Душко Певуља и проф др. Владимир Осолник. Представници Месне општине Крањ маг. Игор Велов, маг. Зоран Стевановић и Милорад Гогић су својим присуством увеличали овај скуп.

Округли сто је започео великан, песник, књижевник, члан Српске академије наука и уметности, члан Удружења књижевника Србије, академик г. Матија Бећковић. Бећковић је на самом почетку, одржао књижевно вече рецитујући своје песме: Прича о светом Сави, Пут којег нема, Мајка, Бодеж, Ниси ти више мали, Гром, Лазар, Србијо памти, Распра пред Никшићким манастиром, Ово и оно, Косово поље, Господе помилуј и друге песме и одломке из свог богатог опуса песничких дела.

„Академик Матија Бећковић је величина која културни рад и Дане српске културе у Крању у организацији КД Брдо подиже на високи академски ниво“, задовољно коментаришу чланови друштва.

Четврти у низу сусрета је била шеснаеста ,,Разиграна младост“, фолклорна манифестација разноликог садржаја. На велико задовољство организатора, дворана Прешерновог позоришта је била добро попуњена.

Уметнички руководилац фолклорне секције, Срђан Крговић је фолклорном програму дао карактеристичну ноту обележавања стогодишњице од завршетка Првог светског рата играјући улогу српског војника одевеног у оригиналну униформу из Великог рата. Крговић, у улози српског војника који пише писмо својима, је повезивао културни програм. Како он сам каже, поклања своју душу фолклору и традицији, мада се више пута окушао и у свету глуме и филма.

Фолклорна манифестација ,,Разиграна младост“ се састојала из осам тачака игре и песме из различитих крајева и култура. Поред домаћина, фолклорних ансамбала КД Брдо, присутни су могли видети и госте овог традиционалног догађаја, а то су АНИП Веселин Маслеша и Фолклорна група Сава из Крања.

У завршном обраћању ,,Разигране младости“ се Митар Вујиновић захваљује Прешерновом позоришту, Градској библиотеци, Месној општини Крањ, Јавном фонду за културне делатности Републике Словеније те Управи за сарадњу са дијаспором, Србима у региону Републике Србије, за указану помоћ и подршку у припреми извођењу четрнаестих Дана српске културе.

У недељу, 21.октобра, после свете литургије је обављен парастос за страдале у Првом светском рату. Обред је даровао јереј Александар Обрадовић са свештенством, све уз присуство бројних Богомољних верника. Међу присутнима била је и Ивана Јакшић, први конзул у Амбасади Србије у Љубљани. Свештеник Обрадовић на самом почетку захвалио је вођству и члановима Културног друштва Брдо, што су једини од свих српских удружења осетили потребу и сетили се, предлагати парастос, а и са осталим културним садржајима у пет дана заиста достојно, како је казао, учинили сећање на наше претке, страдалнике и хероје.

Овим чином  Дани српске културе у организациј Културног друштва Брдо  су званично завршени.

Пројекат  је суфинансиран на конкурсу Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …