srlaten

Дани српске културе у Темишвару

У оквиру манифестације „Дани српске културе у Темишвару“, у периоду од 24. до 25. новембра, директорка Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, др Славка Драшковић, боравиће у Румунији.

Директорка ће присуствовати славском концерту АКУД „Младост“, где је предвиђено учешће КУД „Круна“ Српски Семартон, „Свилен Конац“ Крагујевац и КУД „Лазар Нанчић“ Вршац. Очекују се угледни гости и званице из јавног и културног живота Румуније и Србије, као и неколико стотина наших сународника.

„Дани српске културе у Темишвару“ су традиционална и најзначајнија културна манифестација Срба у Румунији, али и једно од највећих представљања српске културе у источној Европи. Манифестација је почела 6. новембра пројекцијом филма „Шешир професора Косте Вујића“ и трајаће месец дана, до 6. децембра. Посетиоци ће за то време моћи да посете мини-сајам српске књиге, изложбу уметничких фотографија, као и румунско-српско књижевно вече.

У оквиру манифестације, биће одржан концерт духовне музике и наступ ансамбла „Тамбураши банатске равнице“. Своје гостовање најавило је и Београдско драмско позориште, које ће наступити са представом “Трансилванија”.

Српска дијаспора у Румунији, за коју се процењује да броји око 23 хиљаде грађана, има статус националне мањине. Организована је у оквиру Савеза Срба у Румунији, кровне организације нашег народа у тој земљи, са одборима у свим румунским местима где живе Срби. Савез Срба у Румунији ради на пројектима у циљу очувања српског идентитета, језика и културе.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …