srlaten

Дани српске културе у Темишвару

Јавном трибином под називом „230 година од Темишварског сабора“ и представљањем књиге „Архијереји Темишварске епархије“, у сали Културног центра Савеза Срба у Темишвару, 19.11.2020. године почели су петнаести Дани српске културе у Темишвару  који ће трајати до 30. новембра.

Манифестацију je отвориo амбасадор Републике Србије у Румунији Стефан Томашевић, који је у свом обраћању пренео поздраве МСП Николе Селаковића српској заједници у Румунији и нагласио висок ниво његовог интересовања за Србе у региону и помоћ матице у очувању њиховог националног и културног идентитета. Подсетио је на значај одржавања Дана српске културе, највеће и најзначајније културне манифестације Срба у Румунији, којом се промовишу српска култура и језик и похвалио напоре и упорност Савеза Срба да догађај организује и у условима пандемије, пре свега обележавајући значајне јубилеје из српске историје са ових простора као што је 230 година од одржавања Темишварског сабора. Присутнима у сали, као и учесницима и гледаоцима преко електронских медија, обратили су се и: архијерејски заменик Српске православне епархије темишварске протојереј ставрофор др Маринко Марков, председник Савеза Срба у Румунији (ССР) Огњан Крстић и генерални конзул РС у Темишвару Владан Тадић.

У оквиру јавне трибине „230 година од Темишварског сабора“, своје радове су представили: почасни председник ССР Славомир Гвозденовић, Божидар Панић из Арада. кустос музеја Баната у Темишвару Зоран Марков, протојереј ставрофор румунске Православне епархије Дакија Феликс Адријан Боба из Вршца и потпредседник ССР Дејан Попов.

Књигу Архијереји темишварске епархије, аутора протонамесника др Саше Јашина у издању ССР, представили су рецензент проф. др Миља Радан и писац предговора Радован Калабић.

Читав догађај је емитован уживо на Facebook страници ССР на којој је регистровано укључење око 800 корисника ове социјалне мреже. Снимак догађаја можете погледати ОВДЕ.

У значајно мањем обиму у односу на претходне године, овогодишњи Дани српске културе ће бити одржани у складу са важећим епидемиолошким мерама и забранама окупљања. До краја новембра предвиђено је обележавање Дана српског језика у Румунији (20.11.), Салон српске књиге (23.11.), изложба „Срби у Румунији на разгледницама“ (24.11.) и обележавање 30-годишњице српског недељника Наша Реч (26.11.).

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …