srlaten

Делeгација из Француске у посети Канцеларији

Министарство одбране Француске припрема компаративну студију о законодавном процесу у земљама Балкана у области сарадње са својим дијаспорама. Ово је био повод да делегација из Француске посети и Канцеларију за дијаспору и Србе у региону.

Директорка Канцеларије Славка Драшковић и њен саветник Миломир Мандић разговарали су с Реноом Дорлиаком из Директората за стратешке послове Министарства одбране Француске и Жеромом Келом, политичким саветником Амбасаде Француске у Србији.

Славка Драшковић је упознала саговорнике са законодавним оквиром којим се Канцеларија руководи у спровођењу политике Владе Србије према дијаспори. Она је навела да Канцеларија делује у складу са Законом о дијаспори и Србима у региону и да се припрема и његова израда на енглеском језику.

Директорка Канцеларије говорила је и о Скупштини дијаспоре и Срба у региону и указала на то да је неопходно унапредити поступак избора делегата у циљу повећања транспарентности и стварне репрезентативности.

Као главна очекивања од дијаспоре према матичној држави, Драшковићева је навела активније укључивање, директну и неометану комуникацију и разумевање за питања од значаја за припаднике дијаспоре и Срба у региону.

„Канцеларија ради на томе да наша дијаспора која живи у Француској успостави још тешње везе са матицом. Намера нам је да идентификујемо нашe утицајне људе у Француској, који би помогли стварање повољније инвестиционе климе у Србији и допринели бољем имиџу наше земље у свету“, рекла је Драшковићева.

У разговору с француским званичницима, Миломир Мандић је подсетио на традиционално добре односе Србије и Француске још из периода Првог и Другог светског рата. Он је подвукао да ће Канцеларија за сарадњу с дијаспором и Србима у региону у оквиру својих надлежности доприносити унапређењу односа двеју држава.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …