srlaten

Деманти Управе поводом текста на сајту Војвођанског Истраживачко – аналитичког центра – VOICE и Балкан инсајта – Balkan insight

Деманти Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону поводом објављеног текст на сајту Војвођанског Истраживачко – аналитичког центра – VOICE, који је пренео сајт Балкан инсајт – Balkan insight на енглеском језику под насловом „Десни екстремизам с „пријатељским лицем“: Случај мреже око „Солидарности за Косово“, аутора Игора Ишпановића.  

У циљу истинитог информисања јавности и у складу са Законом о јавном информисању и медијима („Службени гласник РС“, 88/2014, 58/2015 и 12/2016),  Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону дематује текст објављен 16.02.2022. године на сајту Војвођанског истраживачко-аналитичког центра – VOICE, под насловом „Десни екстремизам с „пријатељским лицем“: Случај мреже око „Солидарности за Косово“, који су пренели и остали медији.

Нетачна је тврдња да је Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону финансијски подржала удружења „Савез Срба Француске“ и „Сви Срби у Паризу“ зато што су сарађивале са хуманитарном организацијом „Солидарност за Косово“, коју је основао Арно Гујон. Наиме, Управа од 2005. године суфинансира културне пројекте „Савеза Срба Француске“, а од 2019. године и удружење „Сви Срби у Паризу“. Садашњи директор Арно Гујон именован је на ову функцију 26. новембра 2020. године. Уз то, он није именован за координатора, нити је члан радне групе, која је одлучивала о додели средстава, на основу утврђених циљева и приоритета Управе.

Тврдња да су средства која се додељују организацијама у Француској увећана откад је Гујон директор је злонамерна, јер су она увећана у свим земљама у односу на претходни период, будући да је подршка овог пута била усмерена ка кровним организацијама.

Инсинуације да Управа са 2,4 милиона динара који су додељени двема поменутим организацијама заправо финансира некакве „десничарске и ксенофобне фигуре“ у Француској је потпуна бесмислица. „Савезу Срба Француске“ одобрена је финансијска помоћ за организовање  манифестације „Караван – Дани Србије и српске културе“, док су организацији „Сви Срби у Паризу“ додељена средства за портал за вести на српском језику.

Изјаву социолога Милоша Перовића, наведену у тексту, да су Срби, који су отишли из Србије за време социјализма, пропагатори великосрпског национализма, да су припремали рат у бившој Југославији, да су колаборационисти, четници и љотићевци, осуђујемо као говор мржње према српским исељеницима. Срби из дијаспоре су наши сународници који су напустили своју отаџбину из различитих разлога, у различитим периодима. Неки од њих су били идеолошки прогнани одмах након другог светског рата, други су отишли из потраге за бољим материјалним условима 60-их и 70-их, многи су били протерани са својих огњишта током ратова 90-их, поједини су отишли због бољих услова за наставак успешне научне или спортске каријере…

 

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …