srlaten

Десета медијска конференција дијаспоре и Срба у региону

Арно Гујон, в.д. директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова отворио је данас Десету медијску конференцију дијаспоре и Срба у региону. Конференцију је, ове године, у онлајн формату организовало Удружење новинара Србије под подршком Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Тема Десете конференције је била рад медија, организација и удружења Срба из региона и дијаспоре током пандемије изазване вирусом КОВИД 19;

„Искрено се надам да ћемо у наредном периоду бити у могућности да вратимо оним традиционалним начинима окупљања, на којима се велича саборност – једна од најлепших карактеристика српског народа“, рекао је Арно Гујон у прилог теми овогодишње Конференције.

„За нас који у матичној држави пратимо положај дијаспоре и Срба у региону и својим радом настојимо да унапредимо и јачамо те везе, посебно су значајни новинари из расејања и медијски радници српских удружења из иностранства“, рекао је Гујон и додао да је у контексту свакодневне реалности коју наши живе у иностранству, двојезичности, различитих изазова администрације „најбоље да о томе пишу они који поседују истовремено животно разумевање културе земље у којој живе и културе земље из које потичу“.

Десета медијска конференција, попут претходних, није искључиво намењена професионалцима из медијске сфере, већ доприноси и унапређењу медијске и дигиталне писмености припадника дијаспоре и Срба из региона који раде на порталима удружења и организација.

На Конференцији је представљен нови сајт www.umrezavanje.rs покренут поводом Десете конференције са идејом да представља платформу за умрежавање медија и организација Срба из региона и дијаспоре са матичном државом. Као наставак  прошлогодишња Девете конференције која је била посвећена умрежавању медија матичне државе који прате тематику дијаспоре и Срба у региону са српским медијима, организацијама и удружењима из иностранства. Том приликом су представљене специјализоване редакције и програмски садржаји ЈМУ РТС и ЈМУ РТВ и РТРС из Р. Српске, али и мреже сарадника из иностранства са циљем међусобног повезивања и размене материјала који доприносе подизању видљивости активности дијаспоре и Срба у региону, превасходно на плану очувања националног и културног идентитета.

На панелу  са темом „Утицај пандемије на рад српских медија у региону и дијаспори“ говорили су:

  • Бранислав Бијелић, директор „Радио Дунава“ из Вуковара, Хрватска
  • Предраг Деспотовић, уредник недељника „Наша реч“, Румунија
  • Анђелка Красојевић, српски радио „Младост“, Швајцарска
  • Оливера Радовић, уредница „П-портала“, Хрватска
  • Бранимир Ђокић, уредник „Вести“
  • Тамара Весна Лукић, оснивач и директор Српске телевизије Чикаго
  • Александар Жигић, дописник РТС-а из Чикага

Више о Конференције можете погледати ОВДЕ.

 

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …