srlaten

Дијаспора донирала ЕКГ апарат Нишлијама

Концепт повезивања завичајних удружења из дијаспоре са локалним заједницама, је започео реализацију у оквиру донације Клиничком центру Града Ниша. „Клуб пријатеља Ниша“ из Чикага поклонио је ЕКГ апарат Одељењу за онкологију.

Милош Дедовић, председник Српско- америчке привредне коморе и један од оснивача и члан управног одбора „Клуба пријатеља Ниша“, на иницијативу др Славке Драшковић, директорке Канцеларија за сарадњу с дијаспором и Србима у региону донирао је ЕКГ апарат „Кардио Вит“ у вредности од 6.200 долара Одељењу за онкологију, Клиничког центра града Ниша.

 Дедовић је рекао да су „нови људи Канцеларије, и њихов нов приступ подстакли ово удружење Нишлија да у кратком временском року прикупе средства и помогну одељењу онкологије у Нишу, као и да ова донација представља симболичну спремност финансијске помоћи, тамо где је неопходна“.

 Дедовић је рекао да је реч о почетку сарадње са Канцеларијом и обећао да ће она у у будућности бити интензивнија.

Др Славка Драшковић је истакла као један од приоритета Владе економско повезивање матице са дијаспором и Србима у региону.

„Важно је да створимо мрежу посвећену сарадњи са матицом и то укључивањем малих и средњих предузећа и стварањем модела завичајног повезивања са локалним заједницама у матици“, рекла је др Драшковић.

Локалне заједнице треба да рачунају на своју дијаспору, јер природне везе треба да се одржавају“, рекла је др Драшковић и додала да локал треба да користи све ресурсе своје дијаспоре, а пре свега оне који се односе на знање и капитал.

Донација у Нишу је конкретан пример завичајног повезивања који је крајем прошле године на догађају „Српско – америчко пословно повезивање“ у Чикагу иницирала лично др Славка Драшковић.[blockquote_left]Завичајно удружење

„Клуб пријатеља Ниша“ је завичајно удружење Нишлија из Чикага које је настало пре једне деценије, а након великог пожара у којем је Саборна црква у Нишу изгорела до темеља, октобра 2001. године. Нишлије из Чикага су на добровољној бази прикупили новац за обнову цркве и од тада до данас Удружење функционише бавећи се хуманитарним радом и акцијама на појединачном и институционалном нивоу.[/blockquote_left]

Свечаном уручивању донације присуствовали су поред др Славке Драшковић и Милоша Дедовића, др Светислав Врбић, директор одељења за онкологију Клиничког центра у Нишу, Растко Јанковић, саветник директорке Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, др Саша Живић, помоћник генералног директора болнице, проф др Слађана Филиповић, др Ана Цветановић и др Ивана Тешановић, сарадница из Српско – америчке привредне коморе.

У оквиру посете Нишу представници Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону одржали су састанак са градоначелником др Зораном Перишићем, Растко Јанковић, саветник директорке Канцеларије, који је раније иницирао идеју отварања Канцеларије за дијаспору у Нишу обишао је просторије будуће Канцеларије у центру Ниша и уверио се да ће договор бити реализован.

„Одлука о оснивању Нишке канцеларије за дијаспору је у међувремену потврђена у Скупштини града Ниша. Намера нам је да и у осталим градовима Србије доведемо до отварања Канцеларија по угледу на Ниш“, рекао је том приликом Растко Јанковић.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …