srlaten

Дијаспора као мост сарадње Србије и Немачке

Србија би морала да поправи свој имиџ у Немачкој, као и уопште у свету, а у томе може да јој помогне бројна дијаспора. Такође, треба порадити и на слици Немачке у Србији, сложили су се директорка Владине Канцеларије за дијаспору др Славка Драшковић и амбасадор Немачке у Београду Хајнц Вилхелм.

„Побољшање имиџа Србије у свету било би подстицајно за привлачење иностраних инвеститора, али и за убрзанији пут ка чланству у Европској Унији. Данас, у Немачкој живи између 400 и 500 хиљада наших грађана, на које гледамо као на мост сарадње наших двеју земаља. Највише Срба живи у савезним покрајинама Северна Рајна-Вестфалија, Баден-Виртемберг и Баварска“, изјавила је др Драшковић на састанку с немачким амбасадором у Канцеларији за дијаспору.

Она је додала и да постоји велики број двојних држављана из бивших република СФРЈ, као и оних који су добили немачко држављанство, те код немачких власти немају статус страних држављана. Директорка је истакла спремност Канцеларије да укључи припаднике српске дијаспоре из Немачке у привредне и друштвене токове у матичној држави, који би значајно могли да допринесу развоју наше земље.

Амбасадор Вилхелм је пренео утиске да је српска дијаспора у Немачкој веома добро интегрисана у немачко друштво. Он је рекао да подржава предлог директорке да се утицајни људи из Немачке српског порекла, из привредне и културне делатности, мотивишу на интензивнију сарадњу са Србијом. Такође, амбасадор је подсетио да Немачка има потребу за кадром у неким областима у којима Србија има вишак стручњака и навео пример недавно потписаног Споразума о запошљавању медицинског особља из Србије у Немачкој.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …