srlaten

Додељена одликовања поводом Дана државности Србије

Председник Републике Александар Вучић уручио је одликовања заслужним појединцима и институцијама поводом Дана државности Србије. Међу добитницима одликовања, налазе се и појединци и организације из дијаспоре и региона. Орденом Карађорђеве звезде другог степена одликовано је Српско пјевачко друштво ,,Јединство“ из Котора, за нарочите заслуге у неговању и промовисању српске музичке уметности и традиције, поводом 180 година рада. Орденом Карађорђеве звезде трећег степена одликован је Савез српског фолклора Швајцарске за нарочите заслуге у неговању и промовисању српске музичке уметности и традиције. Златном медаљом за заслуге, одликовани су: др Милан Миленковић из Шведске и др Бранко Бојовић из САД-а, за изузетне заслуге у медицини и изванредне резултате у здравственој делатности. Златном медаљом за заслуге, одликован је др Владимир Влада Петрић из САД-а,  за изузетне заслуге у културним делатностима, посебно филмској уметности. Златном медаљом за заслуге, одликован је проф. Милош Шобајић из Француске, за изузетне заслуге у области културних делатности, посебно сликарства. Златном медаљом за заслуге, одликован је Жарко Брестовац из Канаде, за изузетне заслуге у области јавних и културних делатности. Жарко Брестовац је успешан пословни човек, велики дародавац у култури и већ четврту годину председник Српске националне академије у Торонту.

Лауреати су својим радом допринели да Србија буде боља и успешнија, поручио је председник Вучић. Директорка Народног музеја Бојана Борић Брешковић захвалила се у име добитника истичући да одличја представљају охрабрење за будућност. Председник Вучић је на почетку свечаности, обраћајући се лауреатима, рекао да је у протеклих 215 година створена држава.

„На данашњи дан, пре 215 година, устаници су кренули у слободу предвођени Вождом Карађорђем. Био је то дуг пут, који је имао за резултат изградњу успешне државе. Резултати су утолико већи ако се зна да смо више пута били саплитани, кочени, уназађивани, уништавани.  На том путу Србија се и данас налази. Пред нама су велики изазови, али и сада су наше вредности слобода, мир, равноправност и љубав према Србији.  Данас нам је потребна Карађорђева храброст и Милошева памет и мудрост, да издржимо притиске споља и одбранимо право на опстанак нашег народа, мудрост и хладна глава да донесемо најбоље одлуке за живот и будућност Србије“, рекао је председник Вучић на свечаној церемонији и истакао да су се вредности устаника нашли и у првом уставу Србије, који је био модеран, изузетан за то време, јер је укинут феудализам, гарантована слобода и, бар  накратко, зауздана апсолутистичка власт.

Председник Вучић је истакао да је то било довољно да се настави борба за модерну и слободну Србију и да се покаже да „Сунце слободе снажно сија над земљом“.

Посебно је захвалио иностраним лауреатима који су „ширили углед Србије далеко ван њених граница чиме су показали припадност истим циљевима и вредностима“.

„Награде су захвалност за ваша дела, али и велика обавеза“, рекао је Вучић напомињући да верује да ће лауреати имати снаге да то носе у будућности.

Комплетан списак одликованих

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …