srlaten

Доситејева задужбина и Просвјета: Из Србије с љубављу

Извор: СПКД Просвјета Аустрија

Поводом празника Сретење и Дана државности републике Србије, у сарадњи са Задужбином „Доситеј Обрадовић“ из Београда, одбор Просвјете у Аустрији је био домаћин пројекта „Из Србије с љубављу“ који је био одржан 16. и 17. фебруара у просторијама храма Васкрења Христовог у Бечу, где се налази и један од разреда „Просвјетине школе српског језика.“

Иако је пројекат био намењен првенствено деци и младима, централни догађај био је свечани програм и мултимедијално предавање „Београд, Михајлов град – како се рађала нова култура модерне српске државе“ који је у суботу увече у свечаној сали храма Васкрења Христовог припремила и надахнуто одржала Снежана Павловић, чланица управног одбора Доситејеве задужбине и Саветник у Сектору за предшколско и основно образовање и васпитање Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије.

Госте је као домаћин поздравио отац Михајло Смиљанић, а Сретењску беседу је одржао проф. Срђан Мијалковић, који је истакао вишеструки значај и дубоку симболику сретењских празника, сазнајемо из Просвјете у Бечу.

Предавање о стварању и развоју Београда и модерне српске државе је било вансеријски занимљиво, а интересовање присутних велико. Питања публике била су бројна, а на сва питања дати су, како је један гост рекао, „одговарајући и шармантни одговори“.

У суботу, 16.фебруара одржан је семинар за наставнике и педагоге: „Интегративни приступ и креативне методе у раду са децом која похађају наставу српског језика у иностранству“ Од 12.00 до 16.00 часова. Семинару су присуствовали сви педагози и наставници Просвјетине школе, као и неколико заинтересованих гостију, а учесници нису крили одушевљење и задовољство понуђеним материјалима и методама које су зналачки презентовале гошће из Београда.

У недељу 17.02.2019. године, одржане су Радионице за децу Просвјетине школе, на више тема: „Анастас Јовановић-од црно беле до палете целе“, „Глагољење“, „Паја Јовановић“ „Обуците даму из 19. века“, „Направите пиротски ћилим“.

У припреми и извођењу програма, као тим Доситејеве задужбине, учествовале су: Снежана Павловић, Драгана Латинић и Јована Мијатовић, кустоси Музеја града Београда.

Бројни малишани били су врло инспирисани припремљеним Радионицама, учествовали су са много страсти и весеља, а није недостајало ни мама и тата који су се здушно прикључили бојењу пиротског ћилима или прављењу модела за српску даму из 19. века.

„Ово је био први заједнички пројекат Доситејеве задужбине и Просвјете, наша сарадња ће се сигурно наставити, на обострано задовољство. Хвала свима у Просвјети на добром домаћинству!“ рекла је Снежана Павловић, поздрављајући педагоге, децу и родитеље Просвјетине школе, и добила много аплауза, али и пољубаца од раздраганих малишана.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …