srlaten

Државна сахрана последњег југословенског краља

Државна сахрана краља Петра Другог Карађорђевића, краљице Александре, краљице Марије и краљевића Андреја организована је у краљевској крипти Цркве светог Ђорђа на Опленцу у недељу, 26. маја.

Сахрана је обављена уз највише почасти и у присуству чланова породице Карађорђевић, државног врха Србије и Републике Српске, патријарха Иринеја, као и представника краљевских породица из других држава. Делегацију Србије предводили су председник Томислав Николић, премијер Ивица Дачић и први потпредседник Владе Александар Вучић.

Посмртни остаци су се налазили у Саборној цркви у Београду, где је у суботу, 25. маја, од 9 до 11 часова, служена света архијерејска литургија у Саборној цркви, а затим од 11 до 11.15 часова помен.

Званични програм државне сахране почео је у недељу 26. маја у 10 часова светом саборном архијерејском литургијом у Цркви светог Ђорђа на Опленцу, коју је служио патријарх српски Иринеј са архијерејима Српске православне цркве.

Краљ Петар Други био је најстарији син краља Југославије Александра Првог, који је убијен у атентату у Марсељу 1934. године. Петар није никада абдицирао, а последње године живота провео је у Америци, где је умро 1970. године и сахрањен у цркви Светог Саве у Либертвилу, у држави Илиноис. Његови, као и посмртни остаци принца Андреја, пренесени су у Србију у јануару ове године.

Посмртни остаци Марије Карађорђевић, жене краља Александра и мајке краља Петра Другог, допремљени су из Лондона 29. априла, док је тело последње југословенске краљице Александре Карађорђевић, супруге Петра Другог, из Грчке допремљено 9. маја.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …