srlaten

Дводеценијски спор око „Макриног дома“ у Темишвару

Срби у Румунији већ двадесет година воде спор о враћању културно-историјског здања „Макрин дом“ у власништво Српске православне цркве, које је незаконито приватизовано. Реч је о Задужбини Персиде Макри-Стојковић, која је 1860. године тестаментом оставила ову зграду Српској православној цркви у Темишвару. Румунска држава је 1968. године насилно преузела „Макрин дом“, а предузеће „Термовест“ је десет година касније незаконито укључило некретнину у своју имовину, и то у току одвијања парнице. Ово предузеће потом, опет незаконито, продаје зграду локалном бизнисмену Мужеа Марчелинију, који одмах исту препродаје трговинском друштву „Индус“, све то у току парница које је Српска црква покренула.

Овим поводом, представници Епархије темишварске Српске православне цркве Милорад Илић и Тима Латици разговарали су са замеником директора Александром Влајковићем. Они су предали документацију о спору који се води две деценије и апеловали на државу Србију да се заложи за решавање овог проблема.

„Потребно је да станете уз нас да би се спречило одуговлачење спора по румунским судовима и да се једном за свагда донесе законита пресуда. Све мањине и верске заједнице у Темишвару су повратиле своју имовину, осим нас“, истакли су представници Епархије темишварске СПЦ.
Они су објаснили да није у питању само материјална вредност зграде, већ да „Макрин дом“ има шири историјски, образовни и културни значај за Србе из Темишвара.

Заменик директора Канцеларије Александар Влајковић обећао је да ће се Влада Србије заложити код надлежних институција у Румунији да се, у име пријатељских односа две државе, судски процес не одуговлачи, те да се решавање дводеценијског спора убрза.

„Макрин дом“ је двоспратна кућа од 2.200 квадратних метара, налази се у најужем центру Темишвара, уз зграду Румунске националне опере. Интересантан детаљ ове зграде чине два турска топа која су закопана са главом на доле, на главном улазу зграде. „Макрин дом“ изградио је Тома Наум Макри, богати темишварски трговац, 1812. године у неокласичном стилу. После његове смрти, власништво зграде припало је његовој ћерки Персиди, удатој за Србина, која је здање поклонила Српској православној цркви.

Темишвар, један од пет најзначајнијих градова Румуније, током векова важио је за главни град историјског Баната и центар и стожер српске духовности у овом крају. Процене су да данас у Темишвару живи око 10.000 Срба.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …