srlaten

Фестивал фолклора Срба из региона био у онлајн формату

Шести Фестивал фолклора Срба из региона, у организацији Завичајног удружења „Сава Мркаљ” из Новог Сада, ове године је одржан у онлајн формату.
Фото: Завичајно удружење „Сава Мркаљ“

Премијерним приказивањем на „Јутјуб” платформи и „Фејсбук” страници тог удружења, приказане су игре, песме и обичаји с Кордуна, из Лике, с Грмеча, из Црне Горе, с Косова и Метохије, из Дубичког Поткозарја, Куманова и западне Славоније.

Осим КУД-ова из Србије, на Шестом фестивалу фолклора Срба из региона учествовали су и они из Хрватске, Мађарске, Македоније, Републике Српске и Федерације БиХ.

Фестивал фолклора Срба из региона има циљ да афирмише рад и културу Срба који су пореклом с простора бивше Југославије и да домаћој јавности покаже да у региону и даље постоји свест о потреби очувања културе и традиције Срба, као и да доприноси јачању и ширењу културног и духовног јединства српског народа, без обзира на садашње државне границе.

Реализацију Шестог фестивала фолклора Срба уз региона подржали су Град Нови Сад – Градска управа за културу, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Министарством спољних послова Републике Србије – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Check Also

Гујон: У Републици Српској се осећам као код куће

У Републици Српској увек се осећам као код куће, а мислим и да се сваки …