srlaten

Фестивал српских позоришта у Отави

Извор: РТС

У главном граду Канаде, Отави, 7. октобра је почео фестивал српских позоришта – ОФСЕТ. Публици ће се представити пет српских аматерских позоришта из Канаде.

Фестивал је отворила представа Јуриш у будућност, позоришта из Отаве, по тексту Мирољуба Ненадовића. Уследиће Тако је морало бити, Бранислава Нушића у режији Младена Обрадовића , Чу, ја љубоморан Миодрага Караџића у режији Живка Церовића, Самоубица текст Николаја Ердемана у режији Александра Лукача и Физицари по тексту Фридриха Дуренмата у режији Војина Васовића.

Овај фестивал већ десетак година настоји да окупи позоришта и представе са савременом тематиком па се зато уз понеки класични текст попут Нушићевог, изводе и дела овдашњих писаца.

Међу глумцима има бравара, професора, лекара, електроинжињера, а сва њихова извођења публика прима више него благонаклоно. Просто, говори се на српском језику а приче о нашим наравима, сналажењима и не сналажењима у савременом свету изазивају понекад горак а понекад лековит смех. Управо зато је и ОФСЕТ фестивал здушно подржан и позитивно коментарисан на веб сајтовима и друштвеним мрежама – највише га прати публика која је у ову земљу стигла у великом таласу 90-тих година.

Домаћин и оранизатор овог фестивала је Српски театар у Отави. Иако невелика по броју представа, ОФСЕТ је јединствена манифестација на северно-америчком континенту.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …