srlaten

Филм о осам векова Манастира Базјаш

Савез новинара из медија етничких мањина у Темишвару снимио је документарни филм „Манастир Базјаш“ аутора Рајка Корње, који говори о историји једне од пет српских сетиња у Румунији.

Филм приказује бурну историју светиње са леве обале Дунава, сведочанства истрајности Срба у православној вери и светосављу. Уз помоћ архивских фотографија и интервјуа, документарац не говори само о манастиру, већ и о људима који су свој живот подарили богослужењу и бележи процват, патње и пропаст насеља Базјаш и околине.

Овај пројекат обележава осам векова постојања манастира Базјаш и реализован је уз финансијску подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије. Рађен је у сарадњи са Савезом Срба у Румунији, Српском православном епархијом темишварском и Генералним конзулатом Србије у Темишвару, уз медијске партнере, Румунску телевизију и Радио Сербону из Београда.

Јавна промоција документарног филма „Манастир Базјаш“ биће одржана кад мере за сузбијање пандемије Ковида-19 буду дозвољавале.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …