srlaten

Гостовање Растка Јанковића у емисији „Вечерас заједно“на Радио Београд 1

Oчување српског језика и ћириличног писма je приоритет рада сектора за културну, просветну, научну и спортску сарадњу у Канцеларији за сарадњу са дијаспром и Србима у региону, рекао је Растко Јанковић, гостујући у чувеној емисији Радио Београда „Вечерас Заједно“, која је намењена Србима у расејању.

Саветник директорке Растко Јанковић, задужен за културну, просветну, научну и спортску сарадњу у Канцеларији за сарадњу са дијаспором и Србима у региону синоћ је гостовао на првом програму Радио Београда, у емисији „Вечерас заједно“ аутора и водитеља Дубравке Дуце Марковић.

 У свом првом медијском наступу на овој позицији, Растко је причао о плановима и активностима Канцеларије на пољу просвете и културе, истичући да је очување српског језика и ћириличног писма приоритет рада сектора који он води. „Најважније нам је да припадници треће генерације, они најмлађи кроз читање књига на матерњем језику, посећивањем представа и учешћем на спортским камповима дођу у контакт са језиком јер је то основни начин очувања националног идентитета. Због тога је први корак који смо направили у том правцу опремање библиотека у дијаспори књигама које су неопходне“, рекао је Јанковић.

 „Отварање Канцеларија за сарадњу са дијаспором, на локалном нивоу које ће олакшати комуникацију припадника дијаспоре из тих крајева са матицом и олакшати процедуре приликом инвестирања у крај из кога ти људи потичу већ је почела отварањем канцеларија у Нишу, Крушевцу, а крајем марта и Пожаревцу, а планирано је и другим градовима где је дијаспора бројна“, рекао је Растко у даљем току разговора и додао да је у оквиру Канцеларија на локалу планирано и отварање Бироа за брзе одговоре. „Пример сарадње и помоћи припадника дијаспоре свом родном граду је недавно донирање ЕКГ апарата, Одељењу за онкологију Клиничког центра града Ниша од стране завичајног удружења Нишлија из Чикага. Износ ове донације је шест хиљада долара, за некога је то много, за неког другог можда мало. Лично сматрам да свака донација упућена онима којима је потребна, пуно вреди.“, закључио је Јанковић.

[blockquote_right]О емисији

 „Вечерас заједно“, једна од емисије која се најдуже емитује на првом програму Радио Београда, постоји преко 43 године, а намењена је информисању наших људи који живе у свету.  [/blockquote_right] Једна од тема разговора су били и предстојећи Светосавски балови у светским метрополама, које наша дијаспора традиционално обележава. У оквиру те тема Растко је говорио о својој посети Паризу, састанцима са удружењима, организацијама, појединцима, одласку у конзулат и амбасаду, као и програму који планиран у Српском културном центру у оквиру обележавања Светосавских дана, у организацији удружења Омнибус, коју води Петар Гојковић и уз подршку Милисава Алексића.

 Водитељка се осврнула на чињеницу да је Растко Јанковић значајан део свог живота провео у Паризу, детињство и добар део школовања и да је имао и прилику да глуми у француским фимовима, и да ће то искуство сигурно допринети препознавању и решавању проблема са којима се наши људи који живе ван граница Србије суочавају.

 На самом крају емисије, Растко Јанковић је најавио учешће Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону у организовању Међународног фестивала глуме и пантомиме, који се одржава у јуну у Земуну и на коме ће се први пут ове године представити наши глумци који, живе и раде у дијаспори.

Целу емисију можете одслушати пратећи овај линк.

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …