srlaten

Гујон: Активни смо у заштити права српског народа

Тринаеста Конференција српских националних организација из земаља региона одржана је данас у Матици српској у Новом Саду.

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон рекао је да је Упрaва током прошле године са 44 милиона динара подржала бројне пројекте у областима економије, културе и језика, које су реализовале организације Срба из региона.

„Највећи део финансијских средстава додељен је први пут пројектима економског оснаживања српских повратничких домаћинстава у Федерацији БиХ, тј. у Босанском Петровцу, Граховини и Посавини. За њих је укупно издвојено 9 милиона динара што је уложено у сточни фонд, пољопривредну опрему и механизацију. Планирамо да овакве пројекте проширимо на српске заједнице у Црној Гори“, рекао Гујон на Конференцији.

Он је истакао и рад на заштити имовинских права Срба у БиХ, отварање канцеларије за правну помоћ и у Београду те покретање портала „Српска земља“ као својеврсну онлајн канцеларију.

„Активни смо и у области заштите мањинских права српског народа. У Београду смо први пут након 10 година организовали састанак два копредседника међувладине мешовите комисије за мањине између Србије и Румуније. Циљ је решавање конкретних проблема с којима се наши сународници суочавају у свакодневном животу. Такође, 17 година од потписивања Споразума о заштити мањина са Северном Македонијом, формирана је мешовита комисија и у Београду је одржана прва седница с представницима Скопља“, подвукао је Гујон.

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић рекао је да Покрајинска влада, преко Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, пружа снажну подршку српском народу у окружењу.

„Покрајинска влада је пре неколико дана издвојила 12 милиона динара за куповину куће у Беранама, која ће, као Српска кућа, бити тачка окупљања свих српских организација из те општине“, казао је Софић.

Он је најавио да ће Покрајинска влада, заједно са Владом Републике Српске, финансирати изградњу две производне хале у Милићима, у Републици Српској.

„Заједнички ћемо уложити 500.000 евра у реализацију пројекта који ће омогућити да у тај крај дођу инвеститори, који ће отворити нова радна места, и тиме обезбедити бољи живот грађанима како у општини Милићи, тако и у околним местима у Подрињу“, рекао је Софић.

Директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у регону Душко Ћутило рекао је да је Фонд прошле године са знатно већим буџетом него раније подржао рад и различите пројекте организација и институција Срба у региону.

„Обезбеђено је 1,5 милиона динара за издаваштво на српском језику у земљама региона које су чланице Конференције српских националних организација из земаља региона“, истакао је Ћутило.

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Народној скупштини Милимир Вујадиновић нагласио је да је у протеклих неколико година концепција односа према нашем народу у региону знатно промењена.

„Први пут у буџету Србије планирана су средства за инфраструктурне пројекте који прелазе границу државе, аеродром у Требињу и изградња хидроенергетских потенцијала на Дрини, а помагане су и општине у Српској, Федерацији БиХ, Црној Гори и Словенији“, рекао је Вујадиновић.

У раду конференције учествовали су представници организација из Србије, Румуније, Мађарске, Словеније, Хрватске, Српске, Македоније, Албаније и Црне Горе, који су разговарали о положају српског народа у региону и заједничким активностима на побољшању његовог статуса.

 

 

 

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …