srlaten

Гујон: Број Срба у Хрватској сведен на ниво статистичке грешке

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон говорио је данас пред посланицима на скупштинском Одбору за дијаспору и Србе у региону о проблему нестајања Срба на простору Хрватске, после објављивања резултата пописа становништва.

Он је навео да је Хрватска изгубила 10 одсто становништва, али да су Срби сведени на ниво статистичке грешке од 3,2 одсто, односно на 123.892.

Гујон је рекао да још нема комплетне анализе пописа с разлозима који објашњавају тако бруталан пад Срба у Хрватској.

„Старосна структура која се наводи, свакако има свој удео, али ко год је обилазио српски народ у Хрватској, зна да постоји још нешто а то су дискриминација, која се спроводи код запошљавања, код немогућности учења српског и изолације српских села, као и насиље. Забележи се око 300 напада годишње на Србе у Хрватској, што је три пута више него на Србе на Kосову и Метохији“, рекао је Гујон, а саопштила Управа.

Он је нагласио да српски представници у Хрватској треба да нађу начин да живе и сарађују с Хрватима али да то не води ка асимилацији.

Говорећи о укупном паду броја становбника у Хрватској Гујон је упоредио то са процентом људских губитака поражене Немачке након Другог светског рата или дупло више него француски губици у Првом светском рату.

„Ефекти беле куге су били вишеструко појачани 2013. уласком Хрватске у ЕУ. Да ли су ти кобни ефекти по демографију били очекивани и предвидиви? Јесу. Да ли се хрватска држава довољно припремила да их смањи? Очигледно није. Данашња Хрватска је огледало наше демографске будућности ако Србија уђе у ЕУ неприпремљена. Ово је одговорност свих нас“, истакао је Гујон.

Он је ддоао да су сви у законодавној, и у извршној власти, на располагању Србима у Хрватској за сву помоћ која им буде требала.

„У оквиру Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону пратимо и темељно извештавамо о положају Срба у окружењу у оквиру билатералних и мултилатералних механизама као што су мешовите међувладине комисије или Савет Европе. Такође, финансирамо пројекте који доприносе очувању српског језика и идентитета“, рекао је Гујон.

Танјуг

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …