srlaten

Гујон из Чикага: Српска је темељ и уточиште свим Србима западно од Дрине који су у њој нашли спокој и слободу

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону присуствовао је  синоћ у Чикагу заједно са министром спољних послова Николом Селаковићем и другим члановима делегације из Србије, прослави Светог Стефана, славе Републике Српске.

Обележавање Светог Стефана, у црквеној сали Саборног храма Васкрсења господњег у Чикагу, организовало је Удружење Срба из Републике Српске у том америчком граду.

„Републику Српску сам упознао 2010. годинe, када сам након више година трагања, нашао посао инжењера међу Србима у Зворнику, да бих их боље упознао и да бих унапредио рад своје хуманитарне организације на Космету. Тада сам схватио да она није само ентитет како сам учио у књигама, већ нешто много веће. Она је темељ и уточиште свим Србима западно од Дрине који су у њој нашли спокој и слободу.“ – рекао је Гујон.
Он је истакао да је Република српска због јунаштва и жртве њених синова, већ 30 година острво мира за Србе али и за друге народе који у њој живе слободно и равноправно.

„Српска је  место у којем су људи, који су протерани са својих огњишта, могли да живе нормално“, рекао је Гујон и додао да је у Зворнику упознао и Бошњаке који су могли да се врате. Међутим, казао је да је, када је постао директор Управе, када је обилазио српска места у Федерацији БиХ имао прилику да види да се тамо Срби боре са великим проблемима и дискриминацијама, чега није било у Зворнику.

„Ако једна Република постаје уточиште за један народ, омогућава и припадницима других народа да живе у њој, онда та Република заслужује да постоји. Ако покушајем рушења те Републике, то води до немира, дестабилизације, она свакако треба да остане и опстане, треба да живи“, поручио је Гујон и додао…

„Зато данас из далеког Чикага поручујем…
Срећан ти рођендан драга Републико Српска! Срећна слава, Свети архиђакон Стефан свим данашњим свечарима.“

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …