srlaten

Гујон: Креће кампања по српској дијаспори за заштиту имовине Срба у ФБиХ

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону при Министарству спољних послова Србије Арно Гујон рекао је данас да ће Управа у наредном периоду кренути у кампању како би упознала Србе о могућностима заштите њихове имовине коју имају у Федерацији БиХ.

Гујон је новинарима у Београду уочи скупа посвећеног реализацији закључака Конференције о заштити имовинских права Срба у ФБиХ, која је одржана недавно у Требињу, рекао да широм света има доста Срба из ФБиХ и да ће кампања бити вођена преко српских удружења широм света и српских институција, медија, друштвених мрежа.
Он је истакао да Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону може да дође до њих тако што ће активирати кроз своју базу података сва удружења са којима је у контакту, а такође и преко дипломатско-конзуларне мреже Министарства спољних послова Србије.

– А верујемо да ће бити важна улога и друштвених мрежа, јер на тај начин ћемо моћи да дођемо до сваког Србина који је пореклом са тих простора и до њихових потомака. Ми ћемо се ангажовати да дођемо до њих, да направимо кампању кроз медије, друштвене мреже, преко наших институција и наших удружења, како бисмо успели да све што је у рату сачувано не изгубимо сада у миру – навео је Гујон.

Он је напоменуо да сваки Србин и сваки потомак Срба пореклом из БиХ може да се јави једној од шест регионалних канцеларија РУГИПП од Бањалуке до Источног Сарајева, преко Мркоњић Града, Бијељине, Зворника, Невесиња и на тај начин сачува оно што му припада, како би оно што је српско, остало српско данас и у будућности.

Кроз кампању Управа за дијаспору ће да промовише оно што ради РУГИПП, како би њихов домет био још већи. Ми смо ту да им помогнемо и да сарађуејмо са њима – рекао је Гујон.

Додао је да људи треба да позову неку од канцеларија РУГИПП-а и кажу из којег места у ФБиХ су пореклом и коју имовину имају.

Данас то није тешко. Само треба да зову и да кажу – ево, ја сам пореклом из тог и тог места, имам тамо имовину, мој деда је имао тамо имовину, не знамо шта се дешава, али ви имате сасвим право да ме заступате и заштитите нашу имовину како би остала наша и српска – рекао је Гујон новинарима у „Вили Република Српска“ где се одржава скуп о овој проблематици.

 

Извор: Срна

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …