srlaten

Гујон на Смотри српског фолклора у Бечу: Чувамо идентитет српског народа

Након две године паузе због епидемије корона вируса, у Швехату покрај Беча одржана је 37.Смотра културно уметничког стваралаштва Срба у Аустрији, а директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон, истакао је да фолклор има значајну улогу у очувању идентитета српског народа.

Гујон је био специјални гост на Смотри, коју је организовао Аустријски савез српског фолклора, како би деци и младим играчима српских клубова у тој земљи, пружио прилику за игру и дружење. Он је рекао да је са задовољством прихватио позив да дође на Смотру, додајући да и сам, своју децу учи српским народним играма.

„Аустрија је близу Србије, а вама је, иако сте овде, Србија у срцу. Фолклор игра важну улогу у очувању идентитета српског народа“, рекао је Гујон.

За њега је, каже, фолклор „више од игре“, јер свако дете које игра, понавља кораке које су наши преци играли и преносил са колена на колено.

„Учим своју децу српском фоклору. Када сам ја учио француски фолклор, који је сличан српском, нисам имао где да играм. Али, српско коло се игра свуда, на свим весељима широм света где се окупљају Срби. И то је важно, тиме негујете културу и традицију српског народа“, рекао је Гујон.

Манифестација је окупила више од 700 учесника из свих делова Аустрије, а дворана у којој се синоћ чула српска традиционална музика, а виделе игре из свих делова земље, била је испуњена.

Међу окупљенима је био и амбасадор Србије у Аустрији Небојша Родић, председница групе Аустрија-Србија у аустријском парламенту Гудрун Куглер, градоначелница Швехата Карин Бајер, изасланици гувернерке покрајине Доња Аустрија и Беча.

Председник Аустријског савеза српског фолклора Александар Станковић рекао је да су, иако је Смотра имала и ревијални, али и такмичарски карактер, сва деца која су изашла на подијум побединици, јер су се окупили после две године паузе због корона вируса.

У категорији припремних ансамбала победили су малишани Културно спортске заједнице Срба у Салцбургу, а у извођачким ансамблима Српски културни центар „Стеван Мокрањац“ из Беча.

Извор: Танјуг

Check Also

Гујон у Бања Луци: Настављамо кампању помоћи Србима из ФБиХ да сачувају своја имања

Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону наставља кампању за пружање правне помоћи …